Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Апеляційний суд Одеської області залишив без змін рішення у зв’язку з тим, що стороною не було надано належних та допустимих доказів, які б підтверджували факт сумісного проживання однією сім’єю  

18 липня 2018, 15:47

До апеляційного суду Одеської області надійшла апеляційна скарга П.А.Л., представника С.Н.Р. на рішення Київського районного суду м. Одеси від 19 грудня 2017 року яким у задоволенні позову С.Н.Р. до Одеської міської ради, З.Л.В., третя особа – Сухолиманська сільська рада Овідіопольского району Одеської області про встановлення факту проживання однією сім’єю без реєстрації шлюбу та визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування було відмовлено.

Судом встановлено, що 21.04.2016 року помер П.Ю.М., на момент його смерті  відкрилась спадщина у вигляді квартири по вул. Ільфа і Петрова у м. Одесі, загальною площею 47,87 кв.м,;  земельної ділянки, розташованої  за адресою: Одеська область, Овідіопольський район, Таїровська селищна рада, загальною площею 0,12 га; земельної ділянки, розташованої за адресою: Одеська область, Овідіопольський район.

З матеріалів спадкової справи яка відкрита приватним нотаріусом М.А.В., після смерті П.Ю.М., о 2016 року, із заявами про спадкування звернулись  З.Л.В. та С.Н.Р.

Відповідно до рішення Добровеличківського районного суду Кіровоградської області від 13 жовтня 2016 року було розірваний шлюб між С.Н.Р. та С.В.М., зареєстрований о 1983 року у Приморському відділі записів актів громадського стану м. Одеси.

З наданих суду пояснень свідків З.В.В. та І.О.К. було з’ясовано, що останні роки перед своєю смертю П.Ю.П. проживав у своєму будинку у селі Сухий Лиман зі своєю матір’ю, а після її смерті самостійно, отриману після смерті матері квартиру по вул. Ільфа і Петрова у м. Одесі здавав у найм стороннім людям.

Відмовляючи у задоволені апеляційної скарги, колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ апеляційного суду Одеської області виходила  з того, що суду не було надано належних та допустимих доказів, які б підтверджували факт сумісного проживання однією сім’єю П.Ю.П. та С.Н.Р.

Згідно з ч.2 ст. 3 СК України сім’ю складають особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язку. Частина четверта вищенаведеної статті встановлює, що сім’я створюється на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також інших підставах, не заборонених законом і таких, що не суперечать моральним засадам суспільства.

Навпаки, до суду були надані доказі, які спростовують обставини щодо сумісного проживання  у квартирі у м. Одесі, а також і факт проживання померлого П.Ю.П. перед смертю в Одесі, також сторонами був визнаний факт про смерть П.Ю.П. під час його проживання у власному будинку у селі Сухий Лиман, та його поховання за рахунок сільської ради, що спростовує ствердження про наявність сімейних стосунків між померлим та позивачкою у період безпосередньо перед смертю.

Таким чином, розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу П.А.Л., представника С.Н.Р колегія суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду Одеської області постановила апеляційну скаргу залишити без задоволення, рішення Київського районного суду м. Одеси від 19 грудня 2017 року залишити без змін.

Пошук процесуальних рішень по даній справі можна здійснити в Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером: 520/13433/16-ц

 

За повідомленням прес-служби суду