Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Якщо Указ Президента України є актом індивідуальної дії, він не породжує у третіх осіб права на його оскарження

10 липня 2018, 16:37

Верховний Суд відмовив у відкритті провадження у справі за позовом Громадської організації «Центр протидії корупції», Громадської організації «Всеукраїнське об’єднання «Автомайдан», Громадської організації «Трансперенсі Інтернешнл Україна» до Президента України про визнання протиправним та скасування Указу Президента України від 19 червня 2018 року № 169/2018 «Про визначення особи до складу комісії зовнішнього контролю з проведення незалежної оцінки (аудиту) ефективності діяльності Національного антикорупційного бюро України».

Позивачі скаржилися на те, що визначена Президентом України кандидатура не відповідає вимогам та критеріям щодо члена Комісії та вказали, що оскаржуваним Указом порушено їх законний інтерес щодо об’єктивної оцінки ефективності діяльності Національного бюро у формі відповідного висновку, а також збереження стану незалежності Національного бюро та його директора.

Верховний Суд у складі суддів Касаційного адміністративного суду пояснив, що процесуальний закон вимагає, щоб у позовній заяві про оскарження нормативно-правового акта позивач обґрунтував свою належність до суб’єктів правовідносин, у яких застосовується або буде застосовано цей акт. Звертаючись до суду з позовом щодо законності правового акта суб’єкта владних повноважень індивідуального характеру, позивач також повинен пояснити, які правові наслідки безпосередньо для нього породжує оскаржуване рішення.

Указ Президента України № 169/2018 є актом індивідуальної дії, який породжує права та обов’язки тільки для того суб’єкта, якому його адресовано.

Відсутність у будь-кого, зокрема й у позивачів, прав та/або обов’язків у зв’язку з виданням оскарженого Указу не породжує в таких осіб і права на захист, тобто права на звернення із цим адміністративним позовом, про що йдеться в рішенні Суду.

Правову позицію аналогічного змісту неодноразово висловлював Верховний Суд України, зокрема, у постановах від 15 липня 2014 року у справі № 21-273а14, від 3 лютого 2015 року у справі № 21-617а14, від 12 квітня 2017 року у справі № П/800/589/16.

Ухвала може бути оскаржена до Великої Палати Верховного Суду протягом п’ятнадцяти днів з дня її прийняття та набирає законної сили після її перегляду в апеляційному порядку або після закінчення строку на апеляційне оскарження.

 

Ухвала Верховного Суду – http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/75047456.

 

За повідомленням прес-служби суду