Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

КАГС заборонив будівництво новобудови на вул. Святошинській до прийняття рішення у справі

10 липня 2018, 10:33

КАГС залишив в силі ухвалу суду першої інстанції про забезпечення позову, якою заборонив ПАТ «ХК «Київміськбуд» та будь-яким іншим особам до набрання законної сили рішенням суду у справі № 910/3440/18, вчиняти будь-які дії щодо проведення будівництва новобудови на земельній ділянці на вул. Святошинській у Святошинському районі міста Києва.

 

На розгляді Господарського суду міста Києва перебуває справа № 910/3440/18 за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Святошинський-2» до Київської міської ради та Приватного акціонерного товариства «Холдингова компанія «Київміськбуд» про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки, за яким відповідачу-2 було передано земельну ділянку для будівництва житлового будинку.

Позивач звернувся із заявою до суду про забезпечення позову. Господарський суд першої інстанції задовольнив заяву ОСББ «Святошинський-2» та заборонив ПАТ «ХК «Київміськбуд» і будь-яким іншим особам, з якими укладено договори про здійснення будівельних робіт, вчиняти будь-які дії щодо проведення будівельних і вишукувальних робіт, а також дії із будівництва новобудови на земельній ділянці по вул. Святошинській у Святошинському районі міста Києва.

Задовольняючи заяву про забезпечення позову, суд першої інстанції виходив з того, що наявними в матеріалах справи документами підтверджується існування реальної можливості вчинення відповідачем-2 дій, спрямованих на забудову спірної земельної ділянки, з чим також погодився господарський суд апеляційної інстанції.

Колегія суддів Київського апеляційного господарського суду дослідила матеріали справи та дійшла висновку, що невжиття вказаних заходів забезпечення позову до вирішення справи по суті, може утруднити виконання рішення суду в разі задоволення позовних вимог.

Господарський суд апеляційної інстанції визнав обґрунтованими і правомірними  висновки Господарського суду міста Києва про співмірність і адекватність заходів із позовними вимогами та про наявність зв’язку між заявленими позивачем заходами забезпечення позову і предметом позову.

Судами обох інстанції, також, враховано великий суспільний резонанс забудови спірної земельної ділянки, у зв’язку із сутичками між будівельниками та мешканцями сусідніх будинків і громадськими активістами, оскільки вжиття відповідних заходів забезпечення позову попередить подальші сутички та завдання шкоди здоров’ю громадян.

Таким чином, на підставі наданих доказів та наявних матеріалів справи, господарський суд апеляційної інстанції дійшов висновку про правильність та обґрунтованість  застосування судом першої інстанції норм матеріального і процесуального права, а тому залишив оскаржувану ухвалу без змін, чим залишив в силі заборону будівництва до прийняття рішення у справі та набрання ним законної сили.

Наразі, вказана справа знаходиться на розгляді в Господарському суді міста Києва.

 

З повним текстом постанови можна ознайомитись у Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/75080372

 

За повідомленням прес-служби суду