Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Питання ЄСІТС обговорили за участю представників дотичних до судової влади професійних спільнот

04 липня 2018, 11:29

2 липня 2018 року у Вищій раді правосуддя відбулося перше засідання Постійної комісії Вищої ради правосуддя з питань Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Участь у засіданні взяли Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк, члени ВРП Ігор Артеменко, Наталя Волковицька, Володимир Говоруха, Тетяна Малашенкова, Анатолій Мірошниченко, Віктор Шапран, керівник секретаріату ВРП Сергій Пушкар та працівники секретаріату, а також представники Верховного Суду, Державної судової адміністрації України, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Ради суддів України, Національної школи суддів України, Міністерства юстиції України, Генеральної пракуратури України, Національної асоціації адвокатів України, Національної поліції України, Державного агентства з питань електронного урядування України, державного підприємства «Інформаційні судові системи».

Відкриваючи засідання, Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк нагадав, що згідно з пунктом 13 частини першої статті 3 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» Вища рада правосуддя, з-поміж іншого, затверджує Положення про Єдину судову інформаційну (автоматизовану) систему.

Вища рада правосуддя приділяє значну увагу питанням інформатизації та оптимізації робочих процесів у судах та органах судової влади, тому на виконання своїх повноважень рішенням Вищої ради правосуддя від 10 травня 2018 року № 1370-1/0/15-18 утворено Постійну комісію Вищої ради правосуддя з питань Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Ігор Бенедисюк зазначив, що це перше засідання Постійної комісії ВРП. Мета зустрічі – поінформувати про роботу, яка ведеться, зокрема, в судовій системі і координується Вищою радою правосуддя щодо створення Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

«Ми створюємо Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему для судової системи. Однак розуміємо, що сама вона працювати не буде, якщо не буде долучено адвокатів, прокуратуру, Міністерство внутрішніх справ України, Міністерство юстиції України тощо. Коли ми будемо працювати над створенням цієї системи, тоді вона працюватиме на всіх нас і в результаті – для країни, –зазначив Ігор Бенедисюк.– Сподіваюсь, що надалі ви долучитесь до цієї роботи, щоб належно відпрацювати свій блок і врахувати всі особливості та потреби при створенні ЄСІТС».

Учасники засідання заслухали заступника Голови Державної судової адміністрації України Сергія Чорнуцького про актуальний стан виконання наказу Державної судової адміністрації України від 2 березня 2018 року № 99 щодо забезпечення створення і функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Зокрема, Сергій Чорнуцький поінформував, що зазначеним наказом адміністратором та розробником ЄСІТС визначено державне підприємство «Інформаційні судові системи». ДП «Інформаційні судові системи» підготовлено проект Концепції побудови Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, який затверджено наказом Державної судової адміністрацієї України від 13 квітня 2018 року № 186. Документ доведений до відома Вищої ради правосуддя, всіх судів, територіальних управлінь ДСАУ та оприлюднений на сайті ДСАУ.

«Цей документ передбачає структуру майбутньої ЄСІТС, всі компоненти, підсистеми і модулі, які мають входити до системи, містить короткий опис функцій і завдань кожної із підсистем та він визначає основні етапи і строки розробки відповідної системи»,– зазначив Сергій Чорнуцький.

Також державним підприємством «Інформаційні судові системи» було проведено інвентаризацію технічного обладнання і програмного забезпечення, яке є в судах та органах системи правосуддя, щоб визначитись із можливістю його використання при побудові ЄСІТС. Для побудови ЄСІТС ДП «Інформаційні судові системи» розроблено технічне завдання та внесено на затвердження ДСАУ.

Сергій Чорнуцький поінформував, що з 4 червня 2018 року в 18 пілотних судах функціонує модуль «Електронний суд». За цей період відбулося три оновлення на підставі поданих користувачами пропозицій. В електронному суді створено понад 75 заяв, більшість яких було сформовано коректно і зареєстровані судами.

Також було обговорено організаційні питання, пов?язані із запровадженням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Член Вищої ради правосуддя, секретар Постійної комісії ВРП з питань Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи Тетяна Малашенкова, поінформувала, що на офіційному сайті Державної судової адміністрації України можна ознайомитись із Концепцією побудови Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи. Концепцією визначено складові ЄСІТС, вона містить низку модулів, цікавим, зокрема, для адвокатів, суддів, а також для Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

«Необхідно створювати маленькі робочі групи, які будуть збирати пропозиції і обговорювати їх. Оскільки те, що бачать користувачі – професійні адвокати, судді, прокурори, слідчі, може бути втілене в життя лише за умови, що це почують технічні працівники, які будуть створювати програмне забезпечення», – зазначила Тетяна Малашенкова.

Тетяна Малашенкова запропонувала учасникам зустрічі визначити, які саме модулі будуть цікаві інституціям, що вони представляють, та працівників, які ввійдуть до складу відповідної робочої групи.

«Ця робота є важливою, якщо ми хочемо побудувати єдину інформаційну систему, якою буде зручно користуватися», – переконана Тетяна Малашенкова.

Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк запропонував створити у складі Постійної комісії кілька робочих груп з розробки відповідних модулів. Зокрема, умовно визначити напрями діяльності робочих груп: суддівсько-слідчий, співпраця судової системи з іншими державними органами, управління судовою системою, кабінет судді, документообіг.   

Керівник секретаріату Вищої ради правосуддя Сергій Пушкар пояснив, чому саме Вища рада правосуддя взяла на себе відповідальність за координацію дій щодо створення ЄСІТС. Зокрема, зазначив, що з літа 2017 року втрачено рік, який можна було використати для створення Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи. Цього не було зроблено, а тому Вища рада правосуддя як орган, який у силу закону зобов’язаний затвердити Положення про Єдину судову інформаційну (автоматизовану) систему, взяв на себе цю функцію.

Крім того, Сергій Пушкар нагадав, що «Вища рада правосуддя має великий інтелектуальний і фінансовий ресурс з боку наших закордонних партнерів, донорів, які зацікавлені надати реальну допомогу, щоб створити ЄСІТС, або принаймні в цьому нам допомогти».

«Ми працюємо заради суспільства, яке має отримати комфорт від того, що функціонує ЄСІТС»,– підсумував Сергій Пушкар.

Учасники зустрічі підтвердили готовність до співпраці у створенні Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи та домовились продовжити роботу у форматі робочих груп, які мають відпрацювати окремі модулі ЄСІТС.  

Переглянути фотоальбом

Прес-центр судової влади України