Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддю Орджонікідзевського районного суду міста Запоріжжя Бойка О.Ю. тимчасово відсторонено від здійснення правосуддя в порядку дисциплінарної відповідальності   

27 червня 2018, 17:45

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Андрій Бойко повідомив, що рішенням Третьої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 21 лютого 2018 року № 579/3дп/15-18 суддю Орджонікідзевського районного суду міста Запоріжжя Бойка О.Ю. притягнуто до дисциплінарної відповідальності та застосовано до нього дисциплінарне стягнення у виді подання про тимчасове відсторонення від здійснення правосуддя на шість місяців з позбавленням права на отримання доплат до посадового окладу судді, направленням судді до Національної школи суддів України для проходження курсу підвищення кваліфікації слідчих суддів та подальшим кваліфікаційним оцінюванням для підтвердження здатності судді здійснювати правосуддя у відповідному суді.

Зазначимо, що дисциплінарну справу стосовно судді Орджонікідзевського районного суду міста Запоріжжя Бойка О.Ю. порушено на підставі скарг прокурора Запорізької області Романова В.П. на дії судді Орджонікідзевського районного суду міста Запоріжжя Бойка О.Ю. та прокурора Запорізької місцевої прокуратури № 2 Мазурика Р.В. Скаржники зазначали, що слідчий суддя Бойко О.Ю. допустив істотне порушення норм процесуального права під час здійснення правосуддя, що унеможливило реалізацію учасниками судового процесу наданих їм процесуальних прав та виконання процесуальних обов’язків, а також порушив принцип змагальності сторін та свободи в поданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості, закріплений у статті 22 Кримінального процесуального кодексу України. Зокрема, скаржники вказували, що суддею Бойком О.Ю. незаконно відкрито провадження у справах за скаргами громадян про скасування постанови прокурора про відмову в задоволенні клопотання про закриття кримінального провадження, яку за результатами розгляду задоволено.

До Вищої ради правосуддя 19 березня 2018 року надійшла скарга судді Орджонікідзевського районного суду міста Запоріжжя Бойка О.Ю. на рішення Третьої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 21 лютого 2018 року № 579/3дп/15-18.

За результатами розгляду вказаної скарги Вища рада правосуддя ухвалила рішення від 10 травня 2018 року № 1366/0/15-18, яким залишено без змін рішення Третьої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 21 лютого 2018 року № 579/3дп/15-18 про притягнення судді Орджонікідзевського районного суду міста Запоріжжя Бойка О.Ю. до дисциплінарної відповідальності.

1 червня 2018 року Третьою Дисциплінарною палатою Вищої ради правосуддя до Вищої ради правосуддя внесено подання та матеріали дисциплінарної справи стосовно відсторонення судді Орджонікідзевського районного суду міста Запоріжжя Бойка О.Ю. від здійснення правосуддя в порядку дисциплінарної відповідальності.

Вища рада правосуддя вирішила подання Третьої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя задовольнити, тимчасово, строком на шість місяців, відсторонити суддю Орджонікідзевського районного суду міста Запоріжжя Бойка Олександра Юрійовича від здійснення правосуддя з позбавленням права на отримання доплат до посадового окладу судді, направленням судді до Національної школи суддів України для проходження курсу підвищення кваліфікації слідчих суддів та подальшим кваліфікаційним оцінюванням для підтвердження здатності здійснювати правосуддя у відповідному суді;доручити Національній школі суддів України забезпечити проходження суддею Орджонікідзевського районного суду міста Запоріжжя Бойком Олександром Юрійовичем підвищення кваліфікації з метою подальшого кваліфікаційного оцінювання для підтвердження ним здатності здійснювати правосуддя у відповідному суді.

 

Прес-центр судової влади України