Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Станіслав Шевчук: «Україна реформується кров’ю: люди вийшли на Майдан, оскільки розуміли, що прийшов час повернути сутнісний зміст Конституції»  

27 червня 2018, 17:25

Конституційний Суд України спільно з Координатором проектів ОБСЄ в Україні запустили низку відкритих лекцій, присвячених проблематиці конституціоналізму. Перші лекції було презентовано в Музеї Національного університету «Києво-Могилянська академія». Під час заходу Голова Конституційного Суду України Станіслав Шевчук представив лекцію на тему «Верховенство права та конституціоналізм: історія та сучасність».

 

Голова КСУ Станіслав Шевчук зосередив увагу на бурхливих процесах розвитку конституційної доктрини. Промовець зазначив, що конституціоналізм виходить з давньої історичної традиції. Він розповів, що із часів давньоримської релігії та міфології люди поклонялися богині Лібертас, яка уособлювала свободу. Їй були присвячені храми на Авентинському і Палатинському пагорбах. Пізніше, додав він, її образ був втілений у Статуї Свободи на острові Свободи в США. Таким чином, підкреслив Голова КСУ, коли йде мова про конституціоналізм, мається на увазі, перш за все, свобода.

Фундаментальна природа прав людини, за словами очільника Суду,  сьогодні вже не піддається сумніву. «З часом все проходить, проте залишаються ідеали, що мають бути захищені», ­– підкреслив промовець. Він розповів, що існують країни, де немає писаної конституції, наприклад Великобританія чи Ізраїль. «Однак є й країни де наявна конституція, але відсутній конституціоналізм, наприклад Росія», – додав він.

Україна сьогодні знаходиться на етапі реформування, зазначив Станіслав Шевчук, і, як показала Революція Гідності, це дається кров’ю. «Люди вийшли на Майдан, оскільки розуміли, що прийшов час повернути сутнісний зміст Конституції», – підкреслив промовець.

Голова Конституційного Суду України наголосив, що конституціоналізм – це сукупність принципів, механізмів та ідей спрямованих на обмеження державної влади. За словами Станіслава Шевчука, конституціоналізм виходить з таких документів як Magna Charta Libertatum. Це був перший документ, в якому було закладено ідею обмеження влади. На його думку, Magna Charta вперше показала, що справжнім політиком є той, хто бере на себе відповідальність перед народ. «І ця істина залишається незмінною», – підкреслив він.

Станіслав Шевчук навів деякі рішення Конституційного Суду України, зокрема, щодо неконституційності положення третього речення частини третьої статті 315 КПК України, згідно з яким суддя без клопотання прокурора не може продовжувати строк перебування під вартою, бо це суперечить Конституції України. Промовець підкреслив, що Суд у своєму Рішенні сформулював, що суди мають бути не лише незалежними, а й безсторонніми. Він додав, що це прямо не прописано в тексті Конституції, проте витікає з його змісту. «Право це не лише те, що можна «прощупати» в тексті. Мораль також є частиною права», – підкреслив очільник КСУ.

Іншим важливим рішенням є Рішення у справі щодо неконституційності частини шостої статті 216 Кримінального процесуального кодексу України, згідно якої функцію розслідування злочинів, вчинених на території або в приміщеннях Державної кримінально-виконавчої служби України, фактично працівниками служби, здійснюють слідчі органів ДКВС, які підконтрольні та підзвітні керівнику ДКВС. У цьому Рішенні, зазначив Голова Суду, Конституційний Суд визнав, що крім негативного обов’язку держави – не порушувати права людини, є ще й позитивний її обов’язок – забезпечувати захист прав людини, зокрема, шляхом ефективного та незалежного слідства. «Кожне конкретне конституційне право містить сферу позитивного обов’язку держави», – підкреслив Станіслав Шевчук.

За словами очільника Суду, мета Конституції – гарантування свободи та безпосередній захист прав людини. На його думку, права людини не можуть залежати від голосування в парламенті. «Право на життя дається Богом, а не парламентом», – підкреслив Станіслав Шевчук. На переконання Голови КСУ, Конституція – результат діяльності установчої влади. Проте, додав промовець, саме судова влада відповідальна за те, щоб Конституція була ефективною та дієвою. На думку Станіслава Шевчука, не можна розглядати Конституцію через закони. «Народ не може помилятися, помиляються його обранці», – додав він.

Сьогодні, зазначив Голова КСУ, судді Конституційного Суду України свідомі того, яка відповідальність лежить на них, зокрема і в контексті запровадження інституту конституційної скарги. Він підкреслив, що запровадження цього механізму – значуща подія в історії конституційного права країни. В цьому інституті закладена ідея захисту прав людини безпосередньо у Конституційному Суді України. Крім того, це суттєво розвантажить Європейський суд з прав людини. «Однак, як показує перший досвід розгляду конституційних скарг, громадяни ще не до кінця  розуміють, як використовувати цей інститут для захисту  своїх конституційних прав», – наголосив Станіслав Шевчук.

На завершення свого виступу Голова Суду зазначив, що конституціоналізм має глибоке історичне коріння. «Головна ідея конституціоналізму ­– забезпечити гідне життя, повагу, відсутність насилля, а також використати владу на благо людства», – констатував Станіслав Шевчук.

 

За повідомленням прес-служби суду