Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Спостерігач моніторингової місії ОБСЄ відвідав апеляційний суд Хмельницької області з робочим візитом  

25 червня 2018, 18:03

Сьогодні вперше з робочим візитом до апеляційного суду Хмельницької області завітав спостерігач Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Деян Георгіевскі. Серед завдань Місії – моніторинг дотримання режиму припинення вогню на Сході країни, гуманітарні питання, пов’язані із конфліктом, моніторинг його впливу на дотримання прав людини та принципу верховенства права. Мета зустрічі – виявити, як впливає конфлікт на Сході на роботу судів області та доступ до правосуддя тих соціальних груп громадян, які пов’язані з конфліктом (внутрішньо переміщених осіб та учасників АТО).

 

Голова суду Сергій Болотін повідомив учасникам зустрічі, що кількість таких справ протягом 2017-2018 років в області була невеликою.  Пов’язано це із значною віддаленістю від зони конфлікту. Так, у 2017 році місцевими загальними судами області розглянуто три справи щодо трьох осіб про злочини проти основ національної безпеки України за статтями  109 («Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади»), 110 («Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України»), 111 («Державна зрада») Кримінального кодексу. Шість розглянутих справ стосувалися злочинів у сфері тероризму: щодо двох кримінальне провадження було закрито, чотири справи направлені для визначення підсудності.

  

Начальник відділу аналітично-статистичної роботи Тетяна Гребелюк зазначила, що в апеляційному суді розглядалися й цивільні справи, які стосувалися внутрішньо переміщених осіб та учасників АТО, членів їх сімей та майна. За даними проведеного узагальнення судами області розглянуто 107 таких справ. 85% з них (91 справа) стосувалися встановлення певних юридичних фактів, таких як факт участі у бойових діях під час антитерористичної операції, загибелі при виконанні обов’язку військової служби, народження та смерті на тимчасово окупованій території та ін. Решта (16 справ) стосувалися відшкодування моральної та матеріальної шкоди, завданої у зв’язку із конфліктом на Сході країни, розірвання трудових відносин між громадянином та роботодавцем, який знаходиться на тимчасово окупованій території, стягнення надміру виплаченої соціальної допомоги.

Сергій Болотін відзначив, що частину цих питань знято із набранням чинності законом про реінтеграцію тимчасово окупованих територій, що розвантажить судову систему від цих спорів.  

Наприкінці зустрічі учасники обговорили проблеми безпеки, кадрового й матеріального забезпечення роботи апеляційного суду та домовились про подальшу співпрацю.

За повідомленням прес-служби суду