Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Святошинський райсуд міста Києва спростовує недостовірну інформацію, поширену начальником столичної поліції Андрієм Крищенком у «Facebook»

21 червня 2018, 17:11

20 червня начальником столичної поліції Андрієм Крищенком всупереч принципу достовірності інформації та в порушення презумпції невинуватості  на власній сторінці у «Facebook» було розміщено недостовірну інформацію про те, що нібито суд безпідставно випустив з-під варти бандитів, яким загрожує до 15 років позбавлення волі.

Цього ж дня таку недостовірну та неперевірену інформацію було процитовано на багатьох новинних інтернет-порталах.

Деякі ЗМІ навіть вказали на те, що нібито намагалися отримати коментар прес-служби суду, що зовсім не відповідає дійсності, у зв'язку з чим Святошинський районний суд міста Києва з метою спростування вважає за необхідне повідомити про таке.

15 червня колегія суддів у складі головуючої судді Валентини НОВИК, суддів Івана БАНДУРИ та Людмили КОСИК не змінювала запобіжний захід у виді тримання під вартою на більш м’який, а продовжила до 13 серпня строк тримання під вартою двом з чотирьох обвинувачених по справі, при цьому встановивши, як того вимагає закон, розмір застави 211 440 гривень, що становить 120 неоподатковуваних прожиткових мінімумів доходів громадян.

Раніше, 21 травня, таке саме рішення, але з розміром застави 158 580 гривень (90 прожиткових мінімумів), було прийнято відносно ще двох обвинувачених, які не мають судимостей.

Судом було прийнято саме такі рішення, оскільки державний обвинувач – прокурор міської прокуратури, не навів переконливих доказів та обставин, які виключають визначення альтернативного запобіжного заходу у вигляді застави.

Відповідно до закону суд позбавлений можливості з власної ініціативи застосовувати той чи інший запобіжний захід і приймає рішення лише на підставі наведених сторонами обвинувачення та захисту доказів, а наявність обвинувачення та направлення справи до суду не замінює обвинувальний вирок відносно особи та не може бути єдиною підставою для застосування виняткового та найсуворішого запобіжного заходу – тримання особи під вартою.

Слід зазначити, що на даний час лише троє з чотирьох обвинувачених скористалися правом внесення застави, а четвертий продовжує знаходитися під вартою в Київському СІЗО.

При цьому обвинувачені продовжують з’являтися на судові засідання та виконують всі процесуальні обов’язки, встановлені судом, в іншому випадку на них знову чекає СІЗО, а сума сплаченої застави звернеться в дохід держави.

Варто зазначити, що фігурантами кримінальної справи є чотири особи, які є громадянами Грузії та яким інкримінується розбій, вчинений організованою групою (ч. 4 ст. 187  Кримінального кодексу України – далі КК України), бандитизм (ст. 257 КК України), крадіжка, вчинена в особливо великих розмірах або організованою групою (ч. 5 ст. 185 КК України).

Двоє осіб також обвинувачуються у незаконному придбанні та зберіганні наркотичних засобів без мети збуту (ч. 1 ст. 309 КК України) та незаконному поводженні зі зброєю (ч. 1 ст. 263 КК України).

Таким чином, висловлені начальником столичної поліції Андрієм Крищенком та підхоплені журналістами тези про те, що обвинувачені особи були безпідставно відпущені судом під заставу, є бандитами та що суд діяв всупереч вимог закону є перекручуванням фактів та поширенням недостовірної інформації.

Святошинський районний суд міста Києва звертає увагу посадовців та представників ЗМІ, що поширення неправдивої та недостовірної інформації, нехтування правами та інтересами юридичних та фізичних осіб (а саме презумпції невинуватості), висловлювання необґрунтованих обвинувачень на адресу суду з метою дискредитації судової гілки влади свідчать про недостатність професіоналізму, моральних якостей та правової культури.

В майбутньому перед поширенням інформації про Святошинський районний суд міста Києва для перевірки її достовірності просимо журналістів обов’язково звертатися до прес-служби суду.

 

За повідомленням прес-служби суду