Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

КАГС захистив права ТОВ «Умань Хліб Трейд» на орендоване приміщення

18 червня 2018, 16:12

КАГС залишив в силі рішення суду першої інстанції у справі № 925/1321/17, яким визнано продовженим договір оренди нерухомого майна між Відділом з питань комунальної власності та земельних відносин Уманської міської ради (орендодавець), та Товариством з обмеженою відповідальністю «Умань Хліб Трейд» (орендар), а також визнано недійсними результати конкурсу на право оренди комунального майна, який проводився конкурсною комісією Уманської міської ради.

Як встановлено у рішеннях судів першої та апеляційної інстанцій, у 2001 році представництво Фонду державного майна України в м. Умані, як орендодавець, та Закрите акціонерне товариство «Трудовий колектив «Уманьхліб», як орендар, уклали договір оренди нежитлового приміщення.

В 2008 році між Відділом комунального майна Уманської міської ради (як правонаступником орендодавця - представництва Фонду державного майна України в м. Умані) та Закритим акціонерним товариством «Трудовий колектив Уманьхліб» укладено договір  про зміни та доповнення до зазначеного договору оренди шляхом викладення його у новій редакції.

У подальшому додатковими угодами між вказаними контрагентами неодноразово продовжувався термін дії договору оренди, а також вносились різні зміни та доповнення, зокрема і щодо зміни орендаря його правонаступником – ТОВ «Умань Хліб Трейд».

В 2016 році у відповідь на лист орендаря з проханням продовжити дію договору оренди на новий строк, орендодавець повідомив про відмову у продовженні строку дії оренди. А у вересні 2017 року Відділ з питань комунальної власності та земельних відносин Уманської міської ради оголосив конкурс на право укладання договору оренди нерухомого майна міської комунальної власності. За результатами проведених торгів переможцем оголошено фізичну особу-підприємця, що запропонував найвищу ціну.

За захистом своїх прав ТОВ «Умань Хліб Трейд» звернулось до господарського суду з позовом до Відділу з питань комунальної власності та земельних відносин Уманської міської ради та Уманської міської ради з вимогами про визнання продовженим договору оренди та визнання недійсними результатів конкурсу.

Рішенням Господарського суду Черкаської області від 14.12.2017 позовні вимоги задоволено повністю.

Як встановлено судом першої інстанції та підтверджено Київським апеляційним господарським судом, позивач продовжує користуватися орендованим нерухомим майном на правах орендаря і виконує належним чином свої зобов’язання за договором, що підтверджується наявними у справі доказами.

При вирішенні справи суд керувався нормами Цивільного кодексу та Закону України «Про оренду державного та комунального майна» щодо переважного права орендаря на укладення договору оренди на новий строк, а також щодо продовження дії договору за умови продовження користування майном.

Таким чином, суд дійшов висновку, що оголошення і проведення відповідачами конкурсу на право оренди нежитлових приміщень під час дії договору оренди, порушує права позивача на оренду цього майна, а тому Київський апеляційний господарський суд у своїй постанові апеляційну скаргу Відділу з питань комунальної власності та земельних відносин Уманської міської ради залишив без задоволення, а рішення суду першої інстанції – без змін.

 

З повним текстом постанови КАГС можна ознайомитись за посиланням - http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/74570515

За повідомленням прес-служби суду