Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП ухвалила внести Генеральному прокурору подання з вимогою щомісячно інформувати про вжиті заходи та досягнуті результати у кримінальних провадженнях, порушених за фактами втручання у діяльність суддів районних судів міста Дніпропетровська

15 червня 2018, 15:13

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Ірина Мамонтова (на фото) повідомила, що до Вищої ради правосуддя 18 квітня 2018 року надійшло повідомлення суддів Індустріального районного суду міста Дніпропетровська Ігнатенко В.В., Зосименко С.Г. та Слюсар Л.П. від 13 квітня 2018 року про втручання в їхню діяльність щодо здійснення правосуддя потерпілого Більцана К.М. у кримінальному провадженні стосовно Золоторога Г.В., обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною четвертою статті 190 Кримінального кодексу України.

Під час проведення попередньої перевірки повідомлення суддів встановлено, що у грудні 2017 року з апеляційного суду Дніпропетровської області до Індустріального районного суду міста Дніпропетровська надійшов обвинувальний акт стосовно Золоторога Г.В. Одним із потерпілих у цьому кримінальному провадженні є Більцан К.М. Обвинувальний акт надійшов з ухвалою апеляційної інстанції про визначення підсудності у зв’язку із відводом усіх суддів Кіровського районного суду міста Дніпропетровська.

Судді зазначили, що у 2015 та 2016 роках вказаний обвинувальний акт перебував у провадженні Бабушкінського районного суду міста Дніпропетровська та Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська й у зв’язку із відводом усіх суддів вказаних судів був скерований до Кіровського районного суду міста Дніпропетровська.

З ухвал про відвід суддів Бабушкінського районного суду міста Дніпропетровська, Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська та Кіровського районного суду міста Дніпропетровська встановлено, що після надходження обвинувального акта до суду потерпілий Більцан К.М. постійно здійснював тиск на суддів шляхом розміщення публікацій та проведення публічних заходів, під час яких висловлювалась та розповсюджувалась негативна інформація стосовно кожного із членів колегії суддів щодо того, що вони є захисниками обвинуваченого, отримують заробітну плату в конвертах. Такі дії Більцана К.М. призвели до формування негативної суспільної думки щодо упередженого ставлення суддів до сторін кримінального провадження.

У повідомленні зазначено, що від початку судового провадження в Індустріальному районному суді міста Дніпропетровська потерпілий Більцан К.М. у судових засіданнях та поза ними створив атмосферу відкритої агресії стосовно суддів. Зокрема, образливо висловлювався на адресу колегії суддів, інших суддів та голови цього суду, спільно з натовпом молодих людей влаштував пікет, внаслідок чого фактично було паралізовано роботу суду, тощо.

У повідомленні також йдеться про те, що викрики потерпілого у судових засіданнях спочатку сприймались суддями як наслідок підвищеної емоційної збудливості, а тому суд не розцінював їх як втручання у їхню діяльність щодо здійснення правосуддя. Водночас судді стверджують, що події 10 квітня 2018 року, коли підозрюваний повідомив неправдиву інформацію про отримання колегією суддів грошових коштів від обвинуваченого Золоторога Г.В. для прийняття вигідного для останнього рішення, засвідчили, що потерпілий має на меті саме втручання у діяльність суддів з метою ухвалення судом необхідного йому рішення про обрання стосовно обвинуваченого виняткового запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Судді Ігнатенко В.В., Зосименко С.Г., Слюсар Л.П. відповідно до вимог пункту 9 частини сьомої статті 56 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» 13 квітня 2018 року надіслали повідомлення про втручання в їхню діяльність Вищій раді правосуддя та Генеральному прокурору.

8 травня 2018 року Дніпропетровською місцевою прокуратурою № 1 внесено до ЄРДР відповідні відомості за повідомленням зазначених суддів та розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за частиною першою статті 376 КК України (втручання в діяльність судових органів) за фактом можливого втручання Більцана К.М. у діяльність суддів вказаного суду з метою перешкоджання виконанню ними службових обов’язків щодо здійснення правосуддя під час судового розгляду кримінального провадження стосовно Золотогора Г.В.

Водночас попередньою перевіркою, проведеною членом ВРП Іриною Мамонтовою, встановлено, що вказані факти – це не єдиний випадок втручання в діяльність суддів з боку громадянина Більцана К.М.

Так, рішенням Вищої ради правосуддя від 22 лютого 2018 року № 588/0/15-18 за повідомленням суддів Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська Мельниченка С.П., Ткаченко Н.В., Демидової С.О. вже вживались заходи щодо забезпечення авторитету правосуддя та незалежності суддів при втручанні громадянина Більцана К.М. в їхню діяльність щодо здійснення правосуддя у кримінальному провадженні за обвинуваченням Золотогора Г.В.

За результатами розгляду повідомлення вказаних суддів Вища рада правосуддя внесла Генеральному прокурору України подання про виявлення посадових осіб Генеральної прокуратури України, які вчинили дії та допустили бездіяльність, що порушує гарантії незалежності суддів, а також звернулася до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні № 42017042640000012 від 21 лютого 2017 року.

Водночас з інформації, наданої на запит члена ВРП, убачається, що відомості щодо можливого втручання у діяльність суддів Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 КК України, до ЄРДР внесено ще 21 лютого 2017 року під час досудового розслідування, яке вже триває один рік та три місяці. Про підозру жодній особі не повідомлено, що є порушенням вимог кримінального процесуального законодавства України, та, у свою чергу, призводить до того, що Більцан К.М. продовжує вчиняти протиправні дії, які полягають у здійсненні вручання у діяльність суддів під час розгляду кримінального провадження за обвинуваченням Золоторога Г.В.

Зважаючи на викладене,Вища рада правосуддя ухвалила внести Генеральному прокурору України подання про виявлення та притягнення до встановленої законом відповідальності посадових осіб, які вчиняють дії, що порушують гарантії незалежності суддів, з вимогою щомісячно інформувати Вищу раду правосуддя про вжиті заходи та досягнуті результати у кримінальних провадженнях, відомості щодо яких внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за повідомленням суддів Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська Мельниченка Сергія Петровича, Ткаченко Наталії Василівни, Демидової Світлани Олександрівни та Індустріального районного суду міста Дніпропетровська Ігнатенко Вікторії Валентинівни, Зосименко Світлани Георгіївни, Слюсар Людмили Петрівни.

Прес-центр судової влади України