Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Приєднуйтесь до реалізації «Електронного суду» в Україні

11 червня 2018, 12:00

Забезпечення широкого використання інформаційно-телекомунікаційних технологій є важливим фактором підвищення ефективності, відкритості та прозорості здійснення правосуддя в Україні.

Система електронного судочинства сьогодні розглядається як спосіб організації  правосуддя в режимі реального часу, яка сприяє спрощенню судових процедур, скороченню термінів розгляду судових справ, фінансових витрат та робить максимально простим, доступним та зручним щоденну комунікацію з судами громадян, юридичних осіб, адвокатів та правників.

Це передбачає автоматизацію та здійснення онлайн таких функцій, як:

  • подача через інтернет всіх процесуальних документів в електронному вигляді;
  • своєчасне одержання учасниками справи в електронному вигляді інформації, матеріалів та документів від суду, інших учасників по справі або від органу правосуддя щодо розгляду конкретної справи;
  • цілодобовий доступ до всіх матеріалів всіх судових справ, в яких така особа приймає участь;
  • надання «електронних» доказів;
  • розгляд справи онлайн;
  • функціонування сайтів судів, на яких можна знайти інформацію з конкретного розгляду справи, про всі судові рішення які вступили в законну силу та виконавчі документи;
  • сплата через інтернет судового збору.

Вже зараз окремими елементами підсистеми «Електронний суд» можна скористатися у 18 пілотних судах країни. А саме, Київському апеляційному адміністративному суді, Апеляційному суді Одеської області, Київському районному суді міста Одеси, Одеському апеляційному господарському суді, господарському суді Одеської області, Вінницькому апеляційному адміністративному суді, Вінницькому окружному адміністративному суді, Донецькому апеляційному адміністративному суді, Голосіївському, Дарницькому, Деснянському, Дніпровському, Оболонському, Печерському, Подільському, Святошинському, Шевченківському районних судах міста Києва.

Тепер державне підприємство «Інформаційні судові системи» продовжує працювати над реалізацію наступних модулів електронного судочинства. В процесі їх розробки спеціалісти підприємства постійно спілкуються щодо якості та зручності запроваджених сервісів з правниками, працівниками суду та громадськістю тих регіонів де проводиться дослідна експлуатація підсистеми «Електронний суд».

 Зважаючи на те, що наступним етапом планується наповнення підсистеми «Електронний суд» шаблонами всіх процесуальних документів по всім видам судочинства, а це буде стосуватись всіх його користувачів, для підприємства є дуже важливим надати можливість всім правникам долучитись до написання необхідних шаблонів, які будуть корисними в роботі всьому юридичному співтовариству.

Наразі у Вас є унікальний шанс прийняти безпосередню участь у створенні та розвитку електронного судочинства в України.

Для цього Ви можете надсилати розроблені Вами шаблони процесуальних документів на електронну адресу підприємства  e.court@ics.gov.ua

Детальні вимоги до шаблонів наступні.

Види документів: знеособлені процесуальні документи (позови, заяви у позовному провадженні, наказному, окремому провадженні, інші заяви та клопотання по суті справи) з посиланням на норми чинних кодексів на момент написання шаблонів та докази (перелік документів, в тому числі обов’язкових, якщо такі вимагаються процесуальним законодавством), що додаються.

Формат: Ms. Word.

Назва файлу документу: назва повинна відображати предмет позову або суть документу.

Обсяг: достатньо 1-2 сторінки, які відображають суть спору, застосовані норми матеріального та процесуального  законодавства, та перелік документів, що додаються.

Судовий збір: вказати види пільг по сплаті судового збору для даного шаблону, види і ставку судового збору по даному шаблону.

Ваші шаблони будуть відповідно опрацьовані та розміщені в підсистемі «Електронний суд».

Сподіваємось на плідну співпрацю.

 

Прес-служба державного підприємства «Інформаційні судові системи»