Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судом позбавлено батьківських прав чоловіка, який свідомо ухилявся від виконання обов’язків стосовно власної дитини 

07 червня 2018, 09:29

Суддею Ленінського районного суду м. Миколаєва – Румянцевою Надією Олексіївною ухвалено рішення у цивільній справі за позовом громадянки М., яка діє в інтересах неповнолітньої Ангеліни, до громадянина В., третя особа – орган опіки та піклування виконавчого комітету Миколаївської міської ради, про позбавлення батьківських прав.

 

Так, з рішення вбачається, що позивач звернулася до суду з позовом про позбавлення відповідача батьківських прав відносно його неповнолітньої доньки Ангеліни, 2003 року народження, оскільки відповідач ухиляється від виконання своїх обов’язків по вихованню та утриманню дитини.

Позивач у судовому засіданні підтримала позовні вимоги.

Представник третьої особи підтримала наданий Службою у справах дітей висновок щодо доцільності позбавлення відповідача батьківських прав.

Відповідач у судове засідання не з’явився, про причини неявки суду не повідомив, про дату, час та місце слухання справи був повідомлений належним чином.

 

З’ясувавши обставини та дослідивши надані докази, суд прийшов до висновку, що встановлені наступні факти та відповідні правовідносини.

Сторони перебували в зареєстрованому шлюбі з 23 листопада 2001 року по 20 жовтня 2012 року, свідченням чого є свідоцтво про одруження та свідоцтво про розірвання шлюбу.

За час шлюбу народилася донька Ангеліна, 14 лютого 2003 року народження, що підтверджується свідоцтвом про народження.

Розрахунком заборгованості по аліментам, наданого Інгульським відділом державної виконавчої служби міста Миколаїв Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області від 06.11.2017 року, встановлено, що за виконавчим листом виданим Ленінським районним судом м. Миколаєва про стягнення з відповідача В. на користь позивача М. аліменти на утримання доньки Ангеліни, 2003 року народження, у розмірі 1/4 частини з усіх видів заробітку, починаючи з 28.08.2013 року і до досягнення дитиною повноліття,існує заборгованість, яка станом на 31.10.2017 року становить 45 824,97 грн.

Як вбачається із акту від 07.11.2017 року, посвідченого житлово-комунальним підприємством Миколаївської міської ради «Південь», позивач М. з серпня 2015 року проживає за адресою: м. Миколаїв, пр. Миру, з донькою від попереднього шлюбу Ангеліною, чоловіком та маленькою дитиною. За весь час проживання родини, рідного батька жодного разу не бачили, до дитини не приїжджає.

Актом від 09.11.2017 року, посвідченого житлово-комунальним підприємством Миколаївської міської ради «Південь», сусіди позивача повідомили про те, що відповідач мав дуже агресивний характер та не урівноважену поведінку, неодноразово чули погрози та нецензурну лексику, систематично порушував спокій, до своєї дитини ставився з не повагою, дитина його боїться.

З довідки Миколаївського юридичного ліцею Миколаївської міської ради Миколаївської області від 09.11.2017 року вбачається, що Ангеліна, 14 лютого 2003 року народження, навчається у цьому ліцеї, вихованням дитини займається мама, відвідує батьківські збори, бере активну участь у житті дитини, батько вихованням дитини не займається, в ліцеї жодного разу не був, зі слів дитини з батьком вона не спілкується.

Відповідно до висновку Органу опіки та піклування Виконавчого комітету Миколаївської міської ради від 27.02.2018 року виходячи з інтересів дитини вважає за доцільне позбавити батьківських прав відповідача відносно доньки.

Статтею 8 Закону України «Про охорону дитинства» визначено, що кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку.

За змістом ч. 2 ст. 150 Сімейного кодексу України, батьки зобов’язані піклуватися про здоров’я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.

Згідно із ч. 1 ст. 155 та п. 2 ч. 1 ст. 164 Сімейного кодексу України, здійснення батьками своїх прав та виконання обов’язків мають ґрунтуватися на повазі до прав дитини та її людської гідності, а ухилення батьків від виконання батьківських обов’язків є підставою для позбавлення їх судом батьківських прав.

Таким чином, винна поведінка відповідача та його свідоме нехтування своїми батьківськими обов’язками, свідчить про ухилення останнього від виконання своїх батьківських обов’язків та є підставою для позбавлення його батьківських прав відносно малолітньої доньки.

 

Оцінивши всі зібрані по справі докази, врахувавши інтереси дитини для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя, повного та всебічного розвитку, та зважаючи на те, що відповідач ухиляється від виконання своїх батьківських обов’язків по вихованню та утриманню дитини, суд прийшов до висновку, що позов підлягає задоволенню.

 

Заочне рішення суду відправлено до Єдиного Державного Реєстру Судових Рішень (справа № 489/5404/17).

Зазначимо, що рішення суду ще не набрало чинності.

 

За повідомленням прес-служби суду