Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Сучасні підходи до підготовки прес-секретарів судів

04 червня 2018, 15:59

4–8 червня 2018 року в місті Дніпрі місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку спеціалістів із забезпечення зв’язків зі ЗМІ місцевих та апеляційних судів.

Підготовку проходять 24 слухачі.

Відкриваючи захід, заступник директора регіональне відділення, кандидат наук з державного управління Алла Баштанник ознайомила із програмою підготовки, представила викладачів та розповіла про сучасні технології навчання в Національній школі суддів України, зорієнтовані на підвищення професійного рівня працівників апаратів судів. Заступник начальника відділу забезпечення діяльності ректорату Національної школи суддів України – радник,  суддя у відставці, кандидат юридичних наук Володимир Поплавський звернув увагу на необхідність отримання прес-секретарями практичних навичок для якісного формування і наповнення інформацією сайтів судів.

У ході підготовки суддя Максим Таус зупиниться на розгляді основних положень судової реформи відповідно до Стратегії реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015–2020 роки і зосередить увагу на напрямках реформування судової системи.

Суддя Денис Шклярук ознайомить з особливостями застосування договорів про правову допомогу з іншими державами.

Про проблеми взаємодії судової влада зі ЗМІ та шляхи підвищення рівня довіри до судової влади розповість заступник керівника апарату Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська Оксана Бабай, яка пройшла підготовку і є випускником програми з питань судового адміністрування проекту USAID “Справедливе правосуддя”.

Суддя, кандидат юридичних наук Оксана Ярешко під час проведення інтерактивних лекцій з використанням презентацій надасть корисну інформацію щодо застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини в національній судовій практиці й адаптацію національного законодавства до міжнародних норм і стандартів, а після перегляду відеоролика проведе обговорення проблем впровадження європейських стандартів із прав людини в українське судочинство.

Доцент кафедри адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, кандидат юридичних наук Денис Голобородько особливу увагу приділить тлумаченню норм антикорупційного законодавства, фінансовому контролю і електронному декларуванню. 

Практично значущою для прес-секретарів судів буде лекція доцента кафедри масової та міжнародної комунікації Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, кандидата наук із соціальних комунікацій, помічника ректора зі зв’язків із громадськістю Алли Бахметьєвої, під час якої викладач розповість про підготовку і написання прес-релізу, прес-анонсу, буклетів, брошур, матеріалів для прес-конференцій, брифінгів та інших публікацій для внутрішнього і зовнішнього розповсюдження.

Доцент кафедри української та іноземних мов Дніпропетровського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України, кандидат філологічних наук Неонілла Баракатова проведе цікаве і корисне практичне заняття про особливості правопису із врахуванням змін та доповнень до сучасного ділового стилю й етики ділового мовлення, а також обговорить зі слухачами застосування основних правил української мови для запобігання помилок, що  трапляються під час підготовки ділових документів.

Практичні заняття щодо отримання навичок надання домедичної допомоги працівниками апарату суду проведе інструктор з надання домедичної допомоги Іван Павлишин, який поділиться теоретичними знаннями та надасть практичні рекомендації щодо правильного виконання реанімаційних методик після виявлення первинних ознак інсульту та інфаркту, відпрацює навички зупинки кровотечі внаслідок травми судин кінцівок шляхом накладання джгута, продемонструє етапи надання первинної допомоги в разі серцево-легеневої реанімації у випадках знепритомніння і надасть відповіді на інші запитання.

Доцент кафедри загальної психології та патопсихології Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, кандидат психологічних наук Аліна Бунас розповість про запобігання ефекту професійного вигорання працівників апарату суду, покращення навичок комунікації у роботі з людьми з особливими потребами, розгляне психологічні аспекти спілкування з агресивно налаштованими відвідувачами суду, зупиниться на застосуванні правил поведінки працівників суду і зверне увагу на дотримання правил дрес-коду.

Під час інтерактивної лекції судді-спікера Ірини Верби слухачі ознайомляться з розмежування прав і обов’язків прес-секретаря і судді-спікера.

Повний текст програми підготовки розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка працівників апаратів судів”.

За повідомленням прес-служби НШСУ