Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дисциплінарна відповідальність судді є складовою підзвітності судової влади перед суспільством, — член ВРП Андрій Бойко

04 червня 2018, 15:49

У виступі на конференції «Судова реформа в Україні: досягнення та подальші кроки» член ВРП Андрій Бойко висвітлив формування єдиних підходів до практики дисциплінарних проваджень щодо суддів.

Обговорюючи досягнення балансу між незалежністю та підзвітністю суддів у питаннях забезпечення гарантій незалежності судової влади України, Андрій Бойко зазначив, що дисциплінарна відповідальність судді є складовою підзвітності судової влади перед суспільством та забезпечує інституційне реагування на поведінку суддів, яка може порушувати довіру до суддів та судової влади в цілому.

«Дисциплінарна відповідальність суддів має також вплив на ефективність і якість правосуддя, оскільки під час розгляду дисциплінарних проваджень формуються стандарти етичної поведінки суддів, відбувається достатньо належна реакція на допущені суддями порушення, що призводять до порушень прав людини чи основоположних свобод», − зазначив А.Бойко.

Внесення змін до Конституції України в частині правосуддя та відповідних законів України сформувало правові передумови для того, щоб інститут дисциплінарної відповідальності в Україні відповідав стандартам Ради Європи.

Через призму статистичних даних А.Бойко висвітлив стан розгляду дисциплінарних скарг у Вищій раді правосуддя. Зокрема, член ВРП повідомив, що із Вищої кваліфікаційної комісії суддів України до Вищої ради правосуддя було передано 12283 матеріали, після діяльності Вищої ради юстиції залишилось близько 3500 нерозглянутих скарг, а щодня до ВРП надходить 50−80 скарг на дії суддів.

Член ВРП повідомив, що на сьогодні проведено 185 засідань дисциплінарних палат ВРП, на яких було розглянуто понад 2350 матеріалів.

А.Бойко наголосив, що понад 11000 скарг залишено без розгляду і повернуто заявникам, що свідчить про опрацювання надзвичайно великого масиву скарг кожним членом ВРП. За його словами, ВРП виробила певний стандарт розгляду дисциплінарних справ, згідно з яким необхідно враховувати тільки очевидні порушення суддів, які мали певні наслідки та в подальшому мають бути переглянуті чи вже переглянуті судами вищої інстанції.

Член ВРП окреслив найчастіші порушення, що допускаються і стали підставою притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності відповідно до частини першої статті 106 Закону України «Про судоустрій і статус суддів». Так, А.Бойко повідомив, що у 43 випадках підставою для притягнення судді до дисциплінарної відповідальності стало умисна або внаслідок недбалості незаконна відмова у доступі до правосуддя чи інше порушення норм процесуального права, незазначення в судовому рішенні мотивів прийняття або відхилення аргументів сторін щодо суті спору – у 15 випадках, порушення засад рівності учасників судового процесу, змагальності сторін – у 14 випадках, порушення прав щодо відводу – 2 випадки, безпідставне затягування – у 20 випадках, допущення суддею поведінки, що порочить звання судді або підриває авторитет правосуддя, тобто порушення етичних стандартів поведінки судді – у 69 випадках.

Таким чином, А.Бойко наголосив, що є три категорії порушень, що найчастіше допускають судді – істотне порушення норм процесуального права, що має певні наслідки, порушення розумних строків розгляду судових справ та допущення суддею порушень прав людини.

Член ВРП запевнив присутніх, що під час розгляду категорії дисциплінарних справ, пов’язаних із безпідставним затягуванням або невжиттям суддею заходів щодо розгляду заяви, скарги чи справи протягом строку, встановленого законом, члени ВРП беруть до уваги складність справи, поведінку сторін, ефективність використання суддею процесуальних ресурсів, наданих йому законодавством, для ефективного розгляду судової справи в розумні строки.

 Прес-центр судової влади України