Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя Максимович Г.В. повідомляє ВРП про втручання з боку Міністра юстиції України

30 травня 2018, 17:06

Суддя Іллічівського міського суду Одеської області Максимович Галина Василівна повідомляє, що станом на 22 травня 2018 року у її провадженні перебувала цивільна справа з позовними вимогами негайно відібрати малолітніх дітей та визначити місце їх проживання з матір’ю, стягнути суму моральної  шкоди у розмірі 64 тисячі гривень. Позовні вимоги зустрічного позову – встановити місце проживання малолітніх дітей з батьком та стягнути аліменти на утримання  малолітніх дітей.

 На судовому засіданні 22 травня 2018 року адвокат повідомила суд, що справа перебуває на особистому контролі Міністра юстиції України, який 21 травня 2018 року сказав про це на прес-конференції.

Судом було встановлено, що в мережі Інтернет транслювалося відео прес-конференції Міністра юстиції України в місті Одесі, під час якої учасник зазначеної справи розповіла про ситуацію, яка склалася у її родині, повідомила, що батько її дітей забороняє їй бачитись з ними, судовий розгляд справи триває дев’ять місяців, та звинуватила суддю у затягуванні розгляду справи.

Учасниця справи заявила, що її чоловіку допоможуть, за його словами, заплатити судді 10 тисяч доларів «і рішення буде за ним».

Як зазначає у зверненні Максимович Г.В., Міністр юстиції України зі свого боку запевнив особу, що візьме під особистий контроль перебіг судового розгляду та підготує відповідні скарги на дії суддів до Вищої ради правосуддя з приводу перевірки законності їхніх дій.

Також під час прес-конференції Міністр юстиції зазначив, що діти не можуть бути допитані під час судового розгляду, оскільки перебувають під психологічним тиском, зазначивши: «Ми займемо чітку юридичну позицію… будемо супроводжувати цю справу до моменту винесення кінцевого рішення… ми з вами залишимось до кінця прес-конференції та обговоримо наші подальші дії».

Максимович Г.В. зауважує, що відповідно до чинного законодавства України у Міністерства юстиції України відсутні права представляти інтереси фізичної особи у цивільних справах, у Міністра юстиції України відсутні права домовлятися із фізичними особами, які звернулися за первинною або вторинною юридичною допомогою, щодо сумісних дій у цивільних справах. Як вказує суддя, на Мін’юст покладено обов’язок забезпечувати своєчасне, повне і неупереджене виконання рішень як завершальної стадії судового провадження, тобто у Міністра юстиції України відсутнє право бути упередженим щодо того, на чию користь суд має винести рішення.

Окрім того, як вказує Максимович Г.В., відповідно до статті 12 Конвенції про права дитини суд має надати можливість дитині бути заслуханою під час будь-якого судового чи адміністративного розгляду, що її стосується, а у міністра як у посадової особи відсутні права стверджувати, що діти не можуть бути допитані судом, та займати з цього питання «жорстку позицію».

Суддя Іллічівського міського суду Одеської області Максимович Г.В. вважає, що такі висловлювання та дії очільника Міністерства юстиції України є втручанням в її діяльність як судді з метою перешкоджання виконанню нею службових обов’язків та винесення неправосудного рішення.

 Відповідно до статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» вказане повідомлення внесено до реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя. Вищою радою правосуддя буде проведено перевірку викладених суддею фактів та ухвалено відповідне рішення.

 Фото з мережі Інтернет

Прес-центр судової влади України