Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя Сівакова В.В. повідомляє ВРП про втручання телеканалу «ІНТЕР» у її професійну діяльність

30 травня 2018, 16:00

Суддя господарського суду міста Києва Сівакова Вікторія Вікторівна повідомляє, що у її провадженні перебувала справа за позовом ТОВ «Каховка Пром-Агро» до Міністерства юстиції України, ТОВ «Компанія з управління активами «Промислові інвестиції», Компанії «Ретт Інтер Ес. Ей», ПАТ Комерційний банк «Надра», ПП «Юстиція» про визнання недійсним торгів купівлі-продажу, визнання права власності на майно, витребовування майна, зобов’язання вчинити певні дії.

25 лютого 2016 року господарським судом міста Києва прийнято рішення про часткове задоволення позовних вимог ТОВ «Каховка Пром-Агро». Зазначене рішення було залишено без змін.

1 квітня 2016 року на виконання рішення у справі видано відповідні накази.

31 січня 2018 року ТОВ «Компанія з управління активами «Промислові інвестиції» звернулося до суду із заявою про визнання наказів у справі такими, що не підлягають виконанню.

У повідомленні зазначено, що у зв’язку із перебуванням матеріалів справи у суді апеляційної інстанції ухвалою господарського суду міста Києва від 1 лютого 2018 року постановлено відкласти вирішення питання щодо прийняття заяви до повернення матеріалів справи з Київського апеляційного господарського суду.

Суддя Сівакова В.В. повідомляє, що 21 травня 2018 року їй стало відомо про систематичне оприлюднення у засобах масової інформації, зокрема на телеканалі «ІНТЕР», сюжетів та текстових публікацій, у яких журналісти критикують Сівакову В.В. як суддю, звинувачуючи її у прийнятті незаконного рішення у справі, хабарництві, участі у корупційних схемах та скандалах.

У зверненні суддя зазначає назви відповідних сюжетів та посилання на них, зокрема: «Судью Сивакову под суд», − активисты обвиняют в рейдерском захвате предприятия» (ефір телеканалу «ІНТЕР» за 26 квітня 2018 року); «Активисты требуют отставки одиозной судьи Виктории Сиваковой» (ефір телеканалу «ІНТЕР» за 27 лютого 2018 року); «Захват завода «Каховка Протеин Агро»: судей заподозрили в сговоре с рейдерами» (ефір телеканалу «ІНТЕР» за 20 лютого 2018 року).

На думку судді Сівакової В.В., з сюжетів вбачається, що під час розгляду справи в інших інстанціях перед будівлями судів збиралися невідомі особи, які, представляючись членами громадських організацій, які не є учасникам спору та про діяльність яких нічого невідомо, викрикували образи на адресу судді, висловлювали безпідставні звинувачення, тримаючи в руках плакати із прізвищем судді.

За словами судді, з 22 травня 2018 року такі акції проходять щоденно біля будівлі господарського суду міста Києва, її учасники розповсюджують серед перехожих листівки негативного змісту щодо судді, а їх поведінка стає все більш агресивною.

Окрім того, суддя вважає, що до організації подібного  тиску на неї причетні «впливові» особи, серед яких найбільш активним є народний депутат України, член депутатської групи «Воля народу».

Сівакова В.В. стверджує, що народний депутат наразі звернувся до правоохоронних органів Київської області з метою незаконного впливу та тиску на неї як на суддю з неправдивою, на її думку, заявою про винесення завідомо незаконного рішення у справі.

Суддя господарського суду міста Києва Сівакова В.В. вважає такі дії неприпустимим фактом втручання представників законодавчої гілки влади в діяльність судів та пов’язує таку поведінку громадян зі своєю професійною діяльністю.

Відповідно до статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» вказане повідомлення внесено до реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя. Вищою радою правосуддя буде проведено перевірку викладених суддею фактів та ухвалено відповідне рішення.

Прес-центр судової влади України