Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВП ВС вжила додаткових заходів індивідуального характеру для виконання рішень Європейського суду з прав людини у справах «Шабельник проти України» і «Шабельник проти України (№ 2)»

30 травня 2018, 14:35

ЄСПЛ встановив порушення Україною Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод під час досудового розслідування та розгляду кримінальної справи заявника. Велика Палата Верховного Суду врахувала правові позиції ЄСПЛ, висловлені у справах «Яременко проти України (№ 2)» і «Морейра Феррейра проти Португалії (№ 2)», і вирішила, що єдиним додатковим заходом індивідуального характеру, який необхідно застосувати на виконання рішень у справах пана Шабельника, є відновлення настільки, наскільки це можливо, попереднього юридичного стану, який заявник мав до порушення Конвенції (restitutio in integrum). Тобто повний перегляд кримінальної справи в частині інкримінованих заявнику вбивства та розбою, під час розслідування яких ЄСПЛ встановив порушення ст. 6 Конвенції.

Велика Палата Верховного Суду вважала за неможливе скасувати чинний вирок щодо заявника у частині злочинів, вчинених ним щодо малолітньої дитини (викрадення, вбивство, захоплення як заручника та вимагання грошей у батьків), оскільки ЄСПЛ не встановив порушень Конвенції під час досудового розслідування та судового розгляду справи про ці злочини.

Задоволення вимог заявника про скасування ухваленого щодо нього вироку в тій частині, в якій ЄСПЛ не встановив жодних порушень Україною Конвенції, буде виходом суду за межі перегляду за виключними обставинами рішень судів, ухвалених на національному рівні, а саме порушенням принципу правової визначеності, який передбачає повагу до принципу остаточності судових рішень (res judiсata).

 

За повідомленням прес-служби суду