Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Долинський районний суд провів правопросвітницький захід для школярів 

24 травня 2018, 16:36
 

   Сьогодні, 24.05.2018 року, з метою зміцнення рівня довіри до  суду, підвищення прозорості діяльності та профілактики правопорушень серед неповнолітніх до Долинського районного суду Івано-Франківської області завітали учні 8 та 9 класів Оболонської ЗОШ.

   Під час візиту школярі ознайомились з історією створення суду, його діяльністю та спеціалізацією суддів, основними принципами судочинства, які спрямовані на захист прав громадян та інтересів держави та ознайомилися з правилами поведінки в суді.

   Було проведено екскурсію судом в ході якої учні відвідали канцелярію суду, побували в залах судових засідань, службових кабінетах працівників апарату суду.

   Заступником керівника апарату суду Віталієм Ружицьким було продемонстровано порядок реєстрації судової справи в комп’ютерній програмі «Д-З» з визначенням судді для розгляду справи, а також її передачею головуючому судді.

  Під час ознайомлення із принципами побудови судоустрою в Україні, якими, зокрема, є  територіальність та спеціалізація, консультант суду Лілія Голубець проінформувала присутніх про те, що Долинський районний суд є судом першої інстанції, до компетенції якого входить розгляд  справ у порядку цивільного, кримінального та адміністративного судочинства, а також справ про адміністративне правопорушення.

   Проводячи огляд залу судового засідання для розгляду кримінальних проваджень, керівник апарату суду Микола Пасічник наголосив на тому,  що в кожному залі судового засідання ведеться відеоспостереження та здійснюється звукозапис судових засідань. Також розповів про призначення спеціального загородження зі скла, яке не тільки відгороджує обвинуваченого від інших учасників судового засідання, але й впливає психологічно – на учасників судового розгляду. На запитання учнів відносно загальновизнаного символу правосуддя давньогрецької богині Феміди, Микола Пасічник розповів про історичне походження символу та про його значення у сьогоденні. Також цікавою була і розповідь керівника апарату суду про ще один символ судді – молоток.

   Під час екскурсії учні побували у відкритому судовому засіданні під час розгляду цивільної справи суддею Монташевич С.М. Розгляд справи стосувався заборгованості за комунальні послуги, після завершення якого школярі активно коментували побачений процес та задавали безліч запитань.

  

  Також суддя-спікер Монташевич С.М. доступно пояснила молоді стосовно адміністративної та кримінальної відповідальності неповнолітніх, покарання які можуть настати  за такі правопорушення. Залюбки завітали діти і до її кабінету, у якому  побачили умови для роботи судді, а також де зберігається мантія судді та нагрудний знак.

  Наприкінці зустрічі, відвідавши місця утримання обвинувачених та приміщення варти, учні пообіцяли докласти зусиль щоб їхня поведінка була зразковою, а також подякували за організацію заходу, від якого вони отримали масу вражень.

  Підсумовуючи проведений захід Микола Пасічник висловив сподівання, що юні гості отримали корисну для них інформацію про почесну, у той же час, нелегку та відповідальну роботу  суддів та працівників апарату суду. «Подібні заходи є досить корисними для виховання молодого покоління, висвітлюють роботу суду та спонукають молодь до вивчення права та набуття знань з юридичних питань, які знадобляться в майбутньому» - наголосив він.

   Після завершення екскурсії було організовано фотографування, а також учні отримали від суду солодощі.

 

  

 За повідомленням прес-служби суду