Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова Конституційного Суду України продовжив стояти на позиції важливості відкритого діалогу між гілками влади 

24 травня 2018, 11:00

23 травня Голова Конституційного Суду України Станіслав Шевчук провів чергову робочу зустріч з представниками депутатських фракцій та груп з метою обговорення нагальних питань, пов’язаних із законодавчою діяльністю, задля підвищення стандартів законотворчості.

У цьому заході взяли участь представники  «Партія «Відродження» Голова Партії «Відродження», співголова депутатської групи «Партія «Відродження» Віктор Бондар та Голова Політради Партії «Відродження» Володимир Пилипенко.

Голова Конституційного Суду України Станіслав Шевчук наголосив на необхідності відкритого діалогу між гілками влади з метою об’єднання зусиль для захисту прав людини. Особливо це питання актуалізується в умовах проведення комплексних реформ в країні. «Ми робимо спільну справу – захищаємо Конституцію України», –  додав він.

Очільник Суду зазначив, що цього року Конституційний Суд України ухвалив п’ять рішень, 2 з яких стосуються неконституційності законів у цілому через порушення процедури їх розгляду та ухвалення. Зокрема, він детально зупинився на останньому рішення у справі, що стосується захисту людини від соціальних ризиків, пов’язаних з нарахуванням та виплатою пенсій. У Рішенні, додав Станіслав Шевчук, Суд зазначив, що держава не може вдаватися до обмежень, що порушують сутнісний зміст конституційних соціальних прав осіб, який безпосередньо пов’язаний з обов’язком держави за будь-яких обставин забезпечувати достатні умови життя, сумісні з людською гідністю. «Суд має бути не лише незалежним, а й відповідальним за свої рішення», – додав він.

Голова Суду наголосив на важливості підвищення рівня поінформованості громадян про діяльність державних органів, оскільки, додав він, часто до людей доводять неправдиву інформацію, тим самих, підриваючи довіру до влади. «Має бути довіра до державних органів, адже держава нам потрібна сильна, правова з ефективною судовою системою», –зазначив Станіслав Шевчук.

Головним, на думку очільника Суду, залишається питання поваги до Конституції. «Кожна гілка влад має бути в своїх конституційних межах, адже, як свідчить історичний досвід, обмежена влада є набагато сильнішою», –додав він.

Торкаючись питання запровадження інституту конституційної скарги, Станіслав Шевчук нагадав присутнім, що конституційна скарга є механізмом захисту прав, свобод і законних інтересів громадян. Водночас, зауважив він, в Україні конституційну скаргу можна подавати лише на закони.

Співголова депутатської групи «Партія «Відродження» Віктор Бондар зазначив, що Конституційний Суд України є надзвичайно важливим органом для правової системи держави. «Важливо боротися з незаконними діями влади законними, конституційними методами та ефективно працювати, а не займатися популізмом», – підкреслив він.

У свою чергу, Голова Політради Партії «Відродження» Володимир Пилипенко зауважив, що Конституційний Суд України повинен вести всі органи державної влади за Конституцією та показати, що Основний Закон держави не можна порушувати, як це було, зокрема, у рішеннях щодо мовного закону та закону про референдум.

На завершення зустрічі Голова Конституційного Суду України Станіслав Шевчук подякував співрозмовникам за плідну зустріч та підтримку ініціативи Суду задля досягнення спільної мети – забезпечення конституційних прав і свобод людини.

 За повідомленням прес-служби суду