Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Із зали суду: На стадії досудового розслідування слідчим суддею накладається арешт лише на майно, яке має значення для кримінального провадження 

22 травня 2018, 15:00

Ухвалою слідчого судді Липоводолинського районного суду Сумської області від 20 березня 2018 року, залишеною без змін судом апеляційної інстанції, у кримінальній справі за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 185 КК України, накладено арешт на рухоме майно у вигляді трактору Т-40, двох автомобілів марки ГАЗ-33023, ГАЗ-53, двох бензопил та металевих ланцюгів, тросу, володільцями яких є дві фізичні особи, а також на 15 колод кругляка деревини різних пород.    

Слідчий суддя місцевого суду відмовив у накладенні арешту на дві каністри з бензином та мастилом із поверненням їх належному володільцю, оскільки слідчим місцевого підрозділу поліції не доведена наявність на цих речах слідів злочину.

Висновок слідчого судді про обґрунтованість поданого слідчим клопотання та необхідність його часткового задоволення засновувався на тому, що арешт накладається судом на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що ті матеріальні об’єкти, речі, документи були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження. Зокрема, суд вважав, що кругляк дерев різних порід за відсутності будь-яких маркувальних позначок, чіпування та обставин їх виявлення, має ознаки незаконного походження, а транспортні засоби, бензопилки, металеві ланцюги та трос використовувалися певними особами в якості знарядь вчинення злочину. Тому слідчий суддя вважав, що забезпечення схоронності вище вказаного майна шляхом накладення арешту має суттєве значення для проведення ефективного досудового розслідування.

Із повним текстом ухвали слідчого судді місцевого суду можна ознайомитись в Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером справи 581/165/18 (головуючий суддя - Сізов Д.В.)

 

     Інформацію підготував суддя-спікер Бутенко Д.В.