Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Верховний Суд скасував незаконну передачу землі в Сирецькому гаю м. Києва у приватну власність

21 травня 2018, 16:22

Земельна ділянка у парку Сирецький гай передана під забудову незаконно. Вона належить до земель рекреаційного призначення, рішення про зміну її цільового призначення до передачі в приватну власність не приймалось. У зелених зонах міст не допускається розміщення будівель та споруд, що призначені не для відпочинку, занять спортом та обслуговування лісового господарства.

Такого висновку дійшов Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду внаслідок перегляду ухвали Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (рішення у справі № 761/1554/13-ц).

Ще в червні 2004 року Київська міськрада передала у приватну власність 0,10 га землі на території парку Сирецький гай. А в липні 2005 року ділянку продали, новий власник переоформив її на себе. Однак місцеві жителі виступили проти знищення дерев та забудови зеленої зони і вважали, що земля виділена незаконно. Вони організовували протести, демонтували встановлені забудовником паркани, перешкоджали завезенню на ділянку будівельної техніки.

У січні 2013 року прокуратура Шевченківського району м. Києва подала позов до суду. Вона просила скасувати згадане рішення Київради та видані на його підставі в подальшому правовстановлюючі документи. Також позивач просив відновити становище, яке існувало до порушення, й визнати право власності на ділянку за територіальною громадою.

Утім, суд першої інстанції вирішив, що спірна ділянка не належить до земель рекреаційного призначенняі рішення про її передачу в приватну власність прийнято законно. Апеляційний суд і суд касаційної інстанції (ВССУ) погодилися з цим і зазначили, що сам по собі факт наявності зелених насаджень на ділянці не свідчить, що вона віднесена до земель рекреаційного призначення.

Негативний суспільний резонанс

Спірна ділянка до прийняття оспорюваного рішення належала до території зелених насаджень загального користування – скверу, а тому її передача у приватну власність незаконна. Документально підтверджено, що ця земля розташована у зеленій зоні та в її межах перебувають зелені насадження у кількості 26 дерев (21 дерево каштана кінського, 4 – граба звичайного, 1 дерево липи) та 600 кв. м газону звичайного, що свідчить про щільність її озеленення.

Крім того, передача землі у власність однієї фізичної особи для будівництва приватного житла перешкоджає її використанню громадою міста як землі рекреаційного призначення та зеленої зони відпочинку (скверу). Інформація про передачу скверу (Каштанового гаю) із півстолітніми деревами та дитячим майданчиком у приватну власність для забудови набула негативного суспільного резонансу серед жителів району.

Землю передано без зміни цільового призначення на порушення закону

ВС скасував рішення попередніх судів і задовольнив позов прокурора, визнав незаконним та скасував рішення Київради про передачу ділянки в приватну власність, визнав недійсними державний акт на право власності на землю, виданий на підставі цього рішення, договір подальшої купівлі-продажу ділянки та акт, виданий на підставі зазначеного договору. У задоволенні іншої частини позову відмовив.

Постанова обґрунтована тим, що до земель рекреаційного призначення належать ділянки зелених зон і зелених насаджень. Документально підтверджено, що спірна ділянка знаходиться в зеленій зоні, на ній існують зелені насадження.

За повідомленням прес-служби суду