Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулася зустріч української делегації із керівником Офісу Уповноваженого з федеральних судових справ Канади

15 травня 2018, 12:51

14 травня 2018 року представники Вищої ради правосуддя на чолі із Головою Ради Бенедисюком І.М. провели ряд робочих зустрічей. Так, під час зустрічі із керівником Офісу Уповноваженого з федеральних судових справ Канади паном Марком Жіру (Marc Giroux) делегація ВРП ознайомилася із  загальною структурою судової системи Канади та засадами її функціонування.

Створений у 1978 році Офіс Уповноваженого з федеральних судових справ Канади має статус державного департаменту (міністерства), його мандат – захищати незалежність суддів та відповідати за адміністрування закону про статус суддів. Уповноважений є незалежним від міністерства юстиції, хоча призначається урядом Канади саме за пропозицією міністра юстиції після його консультацій із Радою суддів, до якої входять голови судів Канади.

Слід зазначити, що з 2005 року Офіс здійснює також адміністративне управління процесом призначення суддів Верховного суду Канади. Процедура добору кандидатів до складу суддів Верховного суду доволі тривала, складна, враховує і представництво зацікавлених державних органів та суміжних інститутів, і федеральний та двомовний устрій Канади, і очікування суспільства тощо. Для громади здебільшого залишається таємницею факт проходження  конкретним суддею процедури відбору задля того, щоб негативний результат не нашкодив його професійній репутації. При цьому рівень довіри суспільства Канади до судової системи є найвищим порівняно з усіма іншими державними інституціями (парламент, уряд, правоохоронні органи тощо).

Базова заробітна плата судді федерального суду становить 321 тисячу канадських доларів на рік (Голова Верховного суду отримує 413 тисяч канадських доларів на рік, що перевищує розмір заробітної плати прем’єр-міністра країни). Питання визначення достатності оплати праці і пільгового забезпечення суддів законом віднесено до повноважень відповідної комісії, що створюється, як правило, кожні чотири роки і надає чинним урядам відповідні обґрунтовані рекомендації, які, щоправда, іноді не реалізовуються.

У Канаді лише зараз опрацьовується законопроект, яким запропоновано оприлюднювати інформацію про витрати суддів і отримані ними виплати у такому форматі: ім’я судді, характеристика витрат, дата здійснення витрат і загальна сума витрат. Судді, представники судової влади, різні фахові об’єднання наразі шукають розумний баланс між доброчесністю судді, прозорістю його доходів і витрат та впливом на незалежність судової влади.

Актуальні проблеми діяльності Верховного суду Канади, а також його секретаріату обговорювалися під час зустрічі з керівником секретаріату Верховного суду Канади паном Рожє Білодо (Roger Bilodeau).

Перший робочий день делегації Вищої ради правосуддя завершився гостинним прийомом у Посольстві України в Канаді на чолі з Послом України в цій країні паном Андрієм Шевченком. У теплій невимушеній атмосфері сторони обмінялися баченням актуальних проблем реформування системи судоустрою України та стану канадсько-українських відносин.

Візит делегації Вищої ради правосуддя до Канади триває.

 Прес-центр судової влади України