Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

74 роки з дня створення відзначає сьогодні Апеляційний суд Херсонської області

15 травня 2018, 12:06

Шановні колеги!

15 травня 1944 року рішенням Херсонської обласної Ради депутатів трудящих  № 38 було створено Херсонський обласний суд.

Зазернувши у недалеке минуле, згадаємо, що основними функціями обласного суду були: розгляд кримінальних та цивільних справ в касаційній інстанції, надання вказівок та консультацій народним судам області. При суді діяла дисциплінарна колегія, яка розглядала справи про порушення трудової дисципліни працівниками народних судів області.

У різні історичні часи суд підпорядковувся: у 1944-1956 роках-обласному управлінню юстиції, з 1970 року - відділу юстиції, в 1956-1970 роках - Верховному суду УРСР.

 

 

У 1991 році наша держава здобула незалежність і почала розбудову власних державних інституцій, в тому числі, і судової системи. 17 червня 1991 року був прийнятий Закон України «Про внесення змін і доповнень до Закону Української РСР «Про судоустрій Української РСР», Кримінально-процесуального та Цивільного процесуального кодексів Української РСР», який започаткував тривалий процес судової реформи.

Згідно з Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій України» від 21 червня 2001 року № 2531 Херсонський обласний суд набув статусу апеляційного суду.

З нагоди відзначення 74-ї річниці з дня створення Апеляційного суду Херсонської області голова цього суду Коровайко Олександр Іванович звернувся з привітанням:

"Обернувшись назад, зрозуміємо, що 74 роки – це не дуже багато, проте достатньо часу для кращих змін, нових здобутків та вагомих досягнень на шляху до розбудови системи правосуддя.

Так, на сьогоднішній день Апеляційний суд Херсонської області є  відкритим для новацій та, водночас, вірним найкращим традиціям судочинства і з моменту утворення будує свою діяльність з урахуванням кращого європейського та світового досвіду організації роботи судових органів, послідовно та комплексно впроваджуючи такі основоположні принципи, як: належне організаційне та матеріально-технічне забезпечення діяльності суддів; застосування новітніх інформаційних технологій; чітка спеціалізація структурних підрозділів суду та ефективна взаємодія між ними; ефективна комунікаційна політика суду тощо.

З великою відповідальністю та самовідданістю, своєю сумлінною працею кожен із членів злагодженого колективу досвідчених та висококваліфікованих суддів і працівників апеляційного суду сприяє зміцненню авторитету судової влади, підвищенню ефективності правосуддя та утвердженню принципу верховенства права в Україні.

Тож, хочу привітати вас, шановні колеги, і побажати міцного здоров’я, родинного затишку і злагоди, вагомих здобутків та невичерпної наснаги! Нехай мудрість і життєвий досвід стануть надійними помічниками у досягненні благородних цілей!"