Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП звернеться до Генеральної прокуратури України за фактами втручання в діяльність судді з боку обвинуваченого

07 травня 2018, 09:23

До Вищої ради правосуддя надійшло повідомлення судді Бережанського районного суду Тернопільської області Данилів Олени Миронівни про втручання в її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя з боку обвинуваченого у кримінальному провадженні Татарина В.М.

Суддя зазначає, що обвинувачений намагається усунути її від розгляду кримінального провадження шляхом подання заяв про внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей про вчинені суддею кримінальні правопорушення та висунення їй як судді необґрунтованих обвинувачень до закінчення розгляду справи по суті.

Відповідно до вимог частини четвертої статті 48 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» суддя 2 лютого 2018 року звернулася з повідомленням про втручання в її професійну діяльність до Вищої ради правосуддя та до Генерального прокурора.

Згідно з вимогами кримінального процесуального законодавства України прокурор зобов’язаний невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання повідомлення, внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з реєстру.

Відповідно до частини сьомої статті 214 Кримінального процесуального кодексу України, якщо відомості про кримінальне правопорушення внесені прокурором, він зобов’язаний невідкладно, але не пізніше наступного дня, з дотриманням правил підслідності передати наявні у нього матеріали провадження до органу досудового розслідування.

Водночас посадовими особами Генеральної прокуратури України не дотримано приписів статті 214 Кримінального процесуального кодексу України, оскільки повідомлення судді надіслано до прокуратури області, яка, у свою чергу, надіслала його до місцевої прокуратури, а остання − до слідчого відділу Національної поліції.

За фактами, викладеними у повідомленні судді, 23 лютого 2018 року розпочато кримінальне провадження за частиною першою статті 376 Кримінального кодексу України щодо втручання в роботу судді з метою перешкоджання виконанню нею службових обов’язків.

Подальше його здійснення доручено слідчому управлінню ГУ НП в Тернопільській області лише 30 березня 2018 року.

Доповідач − член ВРП Наталя Волковицька дійшла висновку, що посадовими особами Генеральної прокуратури України допущено порушення, яке полягає у невнесенні до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей за повідомленням судді про вчинене кримінальне правопорушення та його пересиланні з одного правоохоронного органу до іншого. 

З огляду на зазначене Вища рада правосуддя 4 травня 2018 року ухвалила внести Генеральному прокурору подання про виявлення посадових осіб Генеральної прокуратури України, які вчинили дії та допустили бездіяльність, що порушує гарантії незалежності суддів, та звернутися до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні за повідомленням судді Бережанського районного суду Тернопільської області Данилів Олени Миронівни.

 Прес-центр судової влади України