Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова КСУ Станіслав Шевчук закликав керівників парламентських фракцій та груп до діалогу на користь захисту прав людини

05 травня 2018, 11:46

На початку травня цього року Голова Конституційного Суду України Станіслав Шевчук ініціював проведення робочих зустрічей з керівниками парламентських фракцій та груп з метою обговорення нагальних питань, пов’язаних із законодавчою діяльністю, задля підвищення стандартів законотворчості та забезпечення конституційних прав і свобод людини.

Із запровадженням інституту конституційної скарги людина отримала змогу безпосередньо звернутися до Конституційного Суду України з метою захисту своїх конституційних прав, порушених законом. Проте, це є тривалим шляхом, оскільки людина має отримати остаточне судове рішення, тобто касацію чи апеляцію (залежно від категорії справ).

На переконання Голови Суду, сьогодні в Україні існує низка проблем, яка спотворює механізм законотворчості, зокрема, загальна низька якість законів, недотримання процедури їх ухвалення та інші. Все це дискредитує правотворчу функцію Верховної Ради України.

Відчуваючи велику відповідальність, покладену на Конституційний Суд України у зв’язку із розширенням його конституційних повноважень, зокрема, запровадження інституту конституційної скарги, Голова КСУ закликає об’єднати зусилля у захисті прав людини як найвищої соціальної цінності в державі.

Голова Конституційного Суду України Станіслав Шевчук наголосив, що люди шукають справедливості, зневірившись у владі, і в цьому питанні покладають надію на Конституційний Суд України. Він закликав керівників парламентських фракцій та груп узгоджувати закони, що ухвалюються, з нормами Конституції України та рішеннями Конституційного Суду України, адже лише Основний Закон може гарантувати стабільність суспільних відносин у державі.

 

За повідомленням прес-служби суду