Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представники ВРП вивчали передові практики США у сфері судового адміністрування та електронного правосуддя

02 травня 2018, 16:45

До складу делегації увійшли члени Вищої ради правосуддя Тетяна Малашенкова та Анатолій Мірошниченко, керівник секретаріату Вищої ради правосуддя Сергій Пушкар, судді Верховного Суду Ганна Вронська та Олена Кібенко, голова Київського районного суду міста Одеси Сергій Чванкін, суддя Київського районного суду міста Одеси Володимир Петренко, заступник Голови Державної судової адміністрації України Сергій Чорнуцький, в.о. генерального директора державного підприємства «Інформаційні судові системи» Дмитро Дубінко, керівник апарату апеляційного суду Чернігівської області Тетяна Кривонос.

Під час візиту, який тривав з18 по 29 квітня 2018 року, учасники делегації мали змогу ознайомитись з системою судоустрою США, управлінською та організаційною структурою федеральної судової системи, в тому числі діяльністю Федерального судового центру, Конференції суддів Сполучених Штатів Америки, Адміністративного офісу судів США, Окружної ради суддів і адміністративної структури окремих судів.

Із презентацією на тему «Становлення України і незалежної судової влади України» виступила член ВРП Тетяна Малашенкова, яка висвітлила основні історичні віхи становлення української державності, функціонування судової системи, повноваження органів суддівського врядування, перебіг судової реформи в Україні та місію перебування української делегації у Сполучених Штатах Америки.

Окремі сесії були присвячені питанням освіти та підготовки суддів у Сполучених Штатах, зокрема загальної юридичної освіти, добору суддів до федеральних судів та судів штатів, ролі суддів та меж суддівського розсуду. Учасники делегації ознайомилися з Кодексом суддівської етики, порядком його дотримання і значенням для підтримки довіри громадськості до системи правосуддя та незалежності судової влади.

Делегати також мали змогу детально ознайомитися із системами інформаційних технологій в Окружному суді США. Зокрема, із системою діловодства та електронних справ (CM/ECF) Федерального суду, з описом історії створення та еволюції системи, типів інформації, що зберігається та обробляється в системі, можливостями обміну інформацією, архітектурою системи, її захистом, підвищенням продуктивності судів та майбутніми оновленнями системи (NextGen). 

Учасники делегації мали можливість поставити запитання адміністративному та технічному персоналу Окружного суду США щодо систем діловодства та електронних справ (CM/ECF), управління ними для вдосконалення процесів у федеральних судах, а також технічних аспектів впровадження електронного діловодства та електронних справ.

Окрім того, представники з України обговорили з іноземними експертами технічні питання функціонування систем безпеки з метою запобігання стороннього втручання та захисту чутливої інформації в умовах надання публічного доступу через систему PACER (публічний доступ до судових електронних документів).

Також відбулася спільна презентація Школи права Університету Айдахо та Школи права «Конкордія» на тему юридичних інновацій, під час якої експерти продемонстрували розвиток правових систем США в результаті запровадження інновацій на базі інформаційних технологій, включаючи підготовку юридичних документів, застосування великих обсягів даних для розслідування справ, практику правових візитів та електронну адвокатську практику. 

Учасники делегації ознайомилися із системою електронного правосуддя iCourt в штаті Айдахо, що перебуває на стадії розробки. Делегатам продемонстрували типи інформації, що зберігається та обробляється в системі, можливості обміну інформацією, архітектуру системи, гарантування її безпеки, майбутні оновлення системи.

Під час навчальної подорожі відбулося кілька зустрічей. Так, представники Вищої ради правосуддя і Верховного Суду мали змогу зустрітися з персоналом Федерального суду для обговорення процедури добору суддів у США та представниками програми «Відкритий світ». 

Слід зазначити, що навчальна програма відзначалася високою інтенсивністю, за рахунок чого у порівняно короткі строки учасникам вдалося ознайомитися із діяльністю федеральної судової системи та судової системи штату Техас – від муніципального рівня до Верховних судів штату (їх у цьому штаті два), судової адміністрації – з акцентом на застосування ІТ-технологій. Інформативними були також зустрічі з представниками суміжних органів – офісу шерифа, міської поліції та офісу адвоката.

Учасники програми відзначили високий рівень організації навчання та надзвичайну гостинність приймаючої сторони.

Переглянути фотоальбом

 

Прес-центр судової влади України