Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Конституційний Суд України відзначено нагородою у номінації «законодавчий прорив»

24 квітня 2018, 12:46

20 квітня у Конституційному Суді України відбулася зустріч Голови Конституційного Суду України Станіслава Шевчука з представниками громадської організації «Громадянська комісія з прав людини в Україні».

Під час зустрічі Президент громадської організації «Громадянська комісія з прав людини в Україні» Анастасія Вілінська та виконавчий директор організації Антон Баталін вручили Голові Конституційного Суду України Станіславу Шевчуку нагороду за важливий вклад у розвиток дотримання прав людини у психіатрії.

Президент громадської організації  Анастасія Вілінська зазначила, що 2016 рік став переломним у вирішенні проблеми великої кількості правопорушень у галузі психіатрії. Головною подією у сфері забезпечення прав осіб з психічними розладами стало Рішення Конституційного Суду України у справі за конституційним поданням Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини про судовий контроль за госпіталізацією недієздатних осіб до психіатричного закладу, у якій Станіслав Шевчук був суддею-доповідачем.

Цим рішенням, підкреслила вона, Конституційний Суд визнав неконституційним положення Закону України «Про психіатричну допомогу» від 22 лютого 2000 року стосовно госпіталізації особи, визнаної у встановленому законом порядку недієздатною, до психіатричного закладу на прохання або за згодою її опікуна за рішенням лікаря-психіатра без судового контролю. «Це, без перебільшення, – революція в конституційній юриспруденції», – наголосила Анастасія Вілінська. З того часу питання госпіталізації недієздатної особи вирішується на підставі рішення суду.

Започатковані Рішенням органу конституційної юрисдикції зміни, стали поштовхом для перегляду Закону України «Про психіатричну допомогу». Особам, до яких застосовано примусові заходи медичного характеру, у змінах до зазначеного Закону забезпечено гарантії доступу до альтернативної судово-психіатричної експертизи та право на звернення до суду із заявою про зміну чи припинення застосування примусових заходів медичного характеру.

Президент громадської організації «Громадянська комісія з прав людини в Україні» подякувала Конституційному Суду України і Станіславу Шевчуку особисто за таке надважливе Рішення. Після його ухвалення, підкреслила вона, ситуація з контролем за госпіталізацією недієздатних осіб до психіатричного закладу в Україні нарешті почала змінюватися, зокрема і в частині законодавства.

Було внесено низку змін до Цивільного процесуального кодексу України, спрямованих на покращення доступу до правосуддя цієї категорії громадян. Зокрема, визначено, що заяву про перегляд рішення про визнання особи недієздатною може бути подано самою особою (стаття 300). У свою чергу, статтею 299 ЦПК передбачено безпосередню (або через відеоконференцію) участь у судовому засіданні особи, щодо якої приймається рішення про визнання її недієздатною або обмеження її дієздатності.

Внесено зміни й до Кримінального процесуального кодексу України, спрямовані на захист права осіб із психічними розладами у кримінальному процесі, гарантовано обов’язкову участь особи, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного характеру, у судовому засіданні.

Крім того, було розроблено та затверджено нові Правила застосування примусових заходів медичного характеру в спеціальному закладі з надання психіатричної допомоги що, зокрема, визначають права та обов'язки осіб, до яких застосовано примусові заходи медичного характеру та регламентують соціально-побутові умови перебування пацієнтів у закладах з надання психіатричної допомоги, підкреслила промовиця.

За словами Анастасії Вілінської, з 2000-го року Закон України «Про психіатричну допомогу» не змінювався, а Рішення КСУ сприяло законодавчим змінам у сфері захисту прав людини, цивільна дієздатність якої обмежена. Вона додала, що Конституційний Суд у своєму Рішенні рекомендував Верховній Раді України врегулювати це питання. І нарешті, підкреслила Анастасія Вілінська, відповідний Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання психіатричної допомоги» було ухвалено Верховною Радою України у другому читанні 14 листопада 2017 року.

Очільник Суду Станіслав Шевчук зазначив, що дане Рішення КСУ стосується не лише психіатрії. На його переконання, у Рішенні закладено концепцію, що жодна людина не може бути позбавлена свободи без судового рішення. «Серед фундаментальних цінностей дієвої конституційної демократії є свобода, наявність якої у особи є однією з передумов її розвитку та соціалізації», – додав він.

Станіслав Шевчук розповів, що Конституційний Суд України, вирішуючи порушене в конституційному поданні питання, виходив з того, що обмеження щодо реалізації конституційних прав і свобод не можуть бути свавільними та несправедливими, адже вони мають встановлюватися виключно Конституцією і законами України. Визнання особи недієздатною, за його словами, не може позбавляти її конституційних прав і свобод чи обмежувати їх у спосіб, що нівелює їх сутність.

Конституційний Суд України у своєму Рішенні, наголосив Станіслав Шевчук, враховував приписи чинних міжнародних договорів та практику тлумачення і застосування цих договорів міжнародними органами, юрисдикцію яких визнала Україна, зокрема Європейським судом з прав людини.

На завершення зустрічі гості підкреслили, що Конституційний Суд України у цьому Рішенні сформулював низку правових позицій, що мають визначальне значення для розвитку системи захисту прав і свобод людини у сфері охорони здоров’я.

Співрозмовники подякували один одному за зустріч, та висловили сподівання, що права людини будуть захищені, особливо в контексті запровадження в Україні інституту конституційної скарги.

 

 За повідомленням прес-служби суду