Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП внесе подання Генпрокурору про виявлення посадових осіб ГПУ, які вчинили дії та допустили бездіяльність, що порушує гарантії незалежності суддів, щодо повідомлення судді про втручання в її діяльність

20 квітня 2018, 11:34

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Ірина Мамонтова (на фото) повідомила, що до Вищої ради правосуддя 2 лютого 2018 року за вхідним № 513/0/6-18 надійшло повідомлення судді Шевченківського районного суду міста Києва Левицької Т.В. про втручання в її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя.

У повідомленні суддя Левицька Т.В. зазначає, що 27 та 28 січня 2018 року вона як черговий слідчий суддя розглядала клопотання слідчого відділу поліції № 4 Шевченківського управління поліції Головного управління Національної поліції у місті Києві про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою у кримінальному провадженні стосовно двох осіб. За результатами розгляду вказаних клопотань постановлено ухвали, якими застосовано до підозрюваних запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою на строк 60 діб.

Як зазначає суддя, під час судового засідання адвокати та інші особи, які прибули для підтримки підозрюваних, вели себе нахабно, демонстрували неповагу до суду, повністю ігноруючи вимоги щодо дотримання порядку в залі засідань. Вказані особи здійняли галас, викрикували погрози на адресу працівників поліції, намагались затягнути час розгляду клопотання про взяття під варту підозрюваних з метою закінчення часу їх затримання, який становить 72 години.

Судове засідання закінчилось о 01:00. На ранок цього самого дня на лобовому склі автомобіля, яким користується суддя Левицька Т.В., припаркованого біля будинку, в якому вона мешкає, під двірником було виявлено лист у вигляді буклета, на якому зображено сім’ю (батько, мати та двоє дітей), а на зворотній стороні розміщено витяги із статей Конституції України.

Таким чином, на думку судді, невідомі особи слідкували за її автомобілем від приміщення суду до її будинку. Враховуючи, що вона має чоловіка та двох дітей, вказану обставину суддя сприйняла як загрозу особисто їй та її сім’ї у зв’язку зі здійсненням правосуддя. Зазначене стало підставою для звернення із заявою до поліції.

Заява про вчинення стосовно судді Левицької Т.В. та її сім’ї кримінального правопорушення зареєстрована в Дніпровському управлінні поліції Головного управління Національної поліції в місті Києві 28 січня 2018 року. Того самого дня до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого статтею 377 Кримінального кодексу України («Погроза або насильство щодо судді, народного засідателя чи присяжного»).

Крім того, 29 січня 2018 року на підставі Закону України «Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів» суддею Левицькою Т.В. було подано заяву на ім’я голови Шевченківського районного суду міста Києва Савицького О.А. про вжиття спеціальних заходів забезпечення безпеки щодо неї та її сім’ї. Вказану заяву 31 січня 2018 року Шевченківським районним судом міста Києва було надіслано на адресу Дніпровського управління поліції Головного управління Національної поліції в місті Києві за місцем знаходження кримінального провадження за фактом вчинення кримінального правопорушення.

Суддя Левицька Т.В. відповідно до вимог пункту 9 частини сьомої статті 56 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» 31 січня 2018 року надіслала повідомлення про втручання в її діяльність до Вищої ради правосуддя та Генеральному прокурору.

На запит члена Вищої ради правосуддя Ірини Мамонтової до Генеральної прокуратури України щодо стану розгляду повідомлення судді Левицької Т.В. про втручання в її діяльність надійшов лист за підписом заступника керівника Київської місцевої прокуратури № 10, із якого вбачається, що звернення члена Вищої ради правосуддя, яке надійшло з прокуратури міста Києва, розглянуто Київською місцевою прокуратурою № 10, та повідомлено, що згідно з даними Єдиного реєстру досудових розслідувань кримінальних проваджень за фактом втручання невідомих осіб у діяльність судді Шевченківського районного суду міста Києва Левицької Т.В. щодо здійснення правосуддя, які значаться за СВ Шевченківського УП ГУ НП в місті Києві, не знайдено. Також вказано, що згідно з даними книги обліку звернень громадян та юридичних осіб Київської місцевої прокуратури № 10 станом на 12 березня 2018 року звернення судді Шевченківського районного суду міста Києва Левицької Т.В. за вказаним фактом не надходили.

У зв’язку із вказаним членом Вищої ради правосуддя Іриною Мамонтовою повторно витребувано з Генеральної прокуратури України інформацію щодо дій, вчинених за результатами розгляду повідомлення судді Левицької Т.В. Із копії листа, який надійшов з Генеральної прокуратури України, вбачається, що запит члена ВРП скеровано до прокуратури м. Києва.

Член ВРП Ірина Мамонтова дійшла висновку, що під час проведення перевірки встановлено грубе порушення вимог кримінального процесуального законодавства України з боку посадових осіб Генеральної прокуратури України, яке полягало у невнесенні відповідних відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за повідомленням судді про вчинене кримінальне правопорушення, пересиланні повідомлення судді про втручання в її діяльність щодо здійснення правосуддя та запитів Вищої ради правосуддя щодо таких повідомлень судді з одного правоохоронного органу до іншого.

«Вказані дії та бездіяльність посадових осіб Генеральної прокуратури України, на мою думку, порушують гарантії незалежності суддів та не сприяють досягненню мети забезпечення незалежності судової влади – гарантування кожній особі основоположного права на розгляд справи справедливим судом тільки на законній підставі та без будь-якого стороннього впливу» – підсумувала Ірина Мамонтова.

З огляду на зазначене Вища рада правосуддя ухвалила внести Генеральному прокурору подання про виявлення посадових осіб Генеральної прокуратури України, які вчинили дії та допустили бездіяльність, що порушує гарантії незалежності суддів, щодо повідомлення судді Шевченківського районного суду міста Києва Левицької Тетяни Володимирівни про втручання в її діяльність; звернутися до Головного управління Національної поліції України у місті Києві щодо надання інформації про розслідування та розкриття кримінального правопорушення, внесеного 28 січня 2018 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань, та про стан виконання постанови про забезпечення заходів безпеки стосовно судді Шевченківського районного суду міста Києва Левицької Тетяни Володимирівни та членів її сім’ї.

 Прес-центр судової влади України