Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Необхідно будувати комунікацію не лише з суспільством, а й всередині судової влади», – Голова ВРП І.Бенедисюк

19 квітня 2018, 17:23

Розпочала роботу конференція «Належне відправлення правосуддя – запорука громадської довіри до суду», що проходитиме 19−20 квітня 2018 року в місті Києві, організована Програмою USAID «Нове правосуддя» спільно з Вищою радою правосуддя, Радою суддів України та Державною судовою адміністрацією України.

Мета конференції − визначити та обговорити ключові елементи, які  формують сприйняття громадськістю судової влади, їх вплив на рівень довіри до суду, наголосити на важливості ефективного інформування суспільства про досягнення судової реформи, обговорити питання налагодження конструктивного діалогу між судами та ЗМІ, активної комунікації судів із громадськістю для підвищення прозорості та відкритості судової влади, а також узагальнити рекомендації та запропонувати наступні кроки щодо комунікації результатів судової реформи, використовуючи сучасні комунікаційні стратегії та інструменти у відновленні громадської довіри до суду та суддів.

Із вітальним словом до учасників заходу звернулися керівник Програми USAID «Нове правосуддя» Девід Вон, Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк, керівник відділу сприяння розвитку демократії та врядування Місії Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в Україні, Білорусі та Молдові Томас Вайт.

Відкриваючи захід, Девід Вон зазначив, що метою діяльності Програми USAID «Нове правосуддя» є надання підтримки органам судової влади, уряду, парламенту, громадянському суспільству України в реформуванні судової влади.

За словами Д.Вона одним із головних завдань судової реформи в Україні є підвищення рівня довіри громадян до судової системи. Керівник Програми USAID «Нове правосуддя» наголосив, що під час конференції учасники спробують визначити вектори, які впливають на довіру до суду, обговорити важливість комунікації в суді, збільшення прозорості та відкритості судової влади, проблему використання соціальних мереж та багато інших питань в контексті сприйняття громадянами судової системи.

З цією метою до участі в конференції як спікери запрошені найкращі вітчизняні та міжнародні експерти для обговорення досвіду найуспішніших комунікаційних стратегій, інших інструментів відновлення довіри громадян до суду, зауважив Д.Вон.

Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк, вітаючи учасників, відзначив, що конференція стане ще одним кроком на шляху підвищення кваліфікації суддів, голів судів, судових експертів для досягнення належного рівня комунікації з суспільством.

Голова ВРП наголосив, що головним завданням проведення судової реформи було відновлення довіри до судової влади. Для цього, зокрема, було внесено зміни до Конституції та законів України на основі міжнародних стандартів.

За останній рік ВРП та іншими органами судової влади було багато зроблено для того, щоб запровадити такі механізми, які б в подальшому унеможливлювали зниження цих стандартів.

«Тому ми здійснили певні кроки для забезпечення прозорості як безпосередньо діяльності ВРП, так і побудови комунікації між органами суддівського врядування. Зокрема, було створено Комунікаційний комітет системи правосуддя, до складу якого входять голови всіх органів судової влади, Міжнародну консультативну раду, Консультативну раду голів судів при Вищій раді правосуддя. Адже ми бачимо необхідність побудови комунікації не лише з суспільством, а й всередині судової влади», − наголосив І.Бенедисюк.  

Для налагодження комунікації з суспільством було створено офіційний веб-портал «Судова влада України», постійно ведеться робота з його належного наповнення відповідною інформацією судами та органами судового управління.

Голова Верховного Суду Валентина Данішевська у промові висловила своє бачення шляхів відновлення довіри до судової влади та повідомила про виклики, які постали перед новоствореним Верховним Судом у контексті довіри громадськості до судової влади.

В.Данішевська нагадала, що за роки незалежності України існувало багато чинників, що вплинули на падіння довіри. Для її відновлення, зауважує Голова Верховного Суду, необхідно їх ідентифікувати, вивчити і працювати над кожним елементом, який впливає на довіру суспільства до суду.

Ключовими напрямами діяльності суду для наближення рівня довіри до суду, якого гідні українці, В.Данішевська назвала, передусім, підготовку мотивованих справедливих рішень, поведінку суддів, адміністративну складову та комунікацію з суспільством.

«Нам необхідно віднайти баланс між швидкістю, якістю та відкритістю. Це непросте завдання, але ми маємо цьому навчитися», − наголосила В.Данішевська.

Під час першого дня конференції учасники також обговорили фактори, які впливають на рівень довіри суспільства до суду.

Зокрема, заступник голови правління Центру політико-правових реформ, член Ради з питань судової реформи Роман Куйбіда повідомив про результати програми моніторингу судових процесів 2017 року.

Бенджамін Вілсон  − директор із комунікацій та зв’язків із громадськістю у Голдсмітc, Лондонський університет, колишній керівник відділу комунікацій Верховного Суду Сполученого Королівства розповів про стратегії, які застосовувалися за його участю для управління репутацією Верховного Суду Великобританії, та як це впливало на вирішення поточних питань.

Професор Школи права Біркбек Лондонського університету Леслі Моран ознайомила учасників із проектом «Візуальні зображення суддів» у контексті впливу візуальних засобів комунікації на довіру громадськості до судової влади.

Участь у заході також взяли професор Школи права Ратгерс Державного університету штату Нью-Джерсі Вікторія Пратт, суддя телевізійного проекту «Сімейний суд» Світлана Запара, директор Центру дослідження верховенства права і релігії Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Дмитро Вовк, суддя Верховного Суду Володимир Кравчук, суддя господарського суду Харківської області Тетяна Суярко, директор зі зв’язків із громадськістю та ЗМІ вищих судів Вашингтона, федеральний округ Колумбія, Лія Гуровіц, представники органів суддівського врядування та самоврядування, громадянського суспільства, експерти з комунікацій, представники міжнародних донорських організацій, які підтримують реформи у секторі юстиції та розвиток незалежних ЗМІ в Україні.

Модератор конференції − заступник керівника Програми USAID «Нове правосуддя» Наталія Петрова.

 Переглянути фотоальбом

Прес-центр судової влади України