Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя Згурівського районного суду Київської області Денисенко Н.О. повідомляє про втручання в її діяльність з боку НАЗК

18 квітня 2018, 09:30

13 квітня 2018 року до Вищої ради правосуддя надійшло повідомлення судді Згурівського районного суду Київської області Денисенко Наталії Олександрівни про втручання в її професійну діяльність.

Зокрема, суддя повідомляє, що 6 квітня 2018 року видання «Судово-юридична газета» опублікувала таку інформацію:

«Как сообщили в НАПК, составлен протокол по части второй статьи 172-7 Кодекса Украины об административных правонарушениях в отношении судьи Згуровского районного суда Киевской области Натальи Денисенко. Национальное агентство по предупреждению коррупции установило, что судья совершала действия и принимала решения в условиях реального конфликта интересов при реализации полномочий по рассмотрению дела об административном правонарушении в отношении …, с которой имеет дружеские отношения. Такие действия судьи привели к затягиванию рассмотрения дела».

Денисенко Н.О. зазначає, що 7 грудня 2017 року до Згурівського районного суду Київської області надійшла адміністративна справа щодо обвинувачення за частинами першою та другою статті 172-7 КУпАП.

Особи, які беруть участь у провадженні в цій справі, були викликані до суду на 13 грудня 2017 року з метою повідомлення їм про відвід судді.

Суддя вказує, що 26 грудня 2017 року заявила самовідвід та передала справу до канцелярії для визначення судді, який її розгляне.

Процедура самовідводу була застосована відповідно до вимог Кримінального процесуального кодексу України із врахуванням практики Європейського суду з прав людини.

Денисенко Н.О. наголошує, що особи, які брали участь у провадженні в цій справі, були викликані до суду з метою повідомлення їм про самовідвід судді.

Тому, на думку судді, порушення вимог пункту 3 частини першої статті 28 Закону України «Про запобігання корупції» допущено не було, оскільки дії та рішення в умовах реального конфлікту інтересів не були вчинені.

23 березня 2018 року суддя отримала від Департаменту моніторингу дотримання законодавства про конфлікт інтересів та інших обмежень щодо запобігання корупції Національного агентства з питань запобігання корупції запрошення на 29 березня 2018 року для забезпечення реалізації її прав.

Під час ознайомлення із протоколом про адміністративне правопорушення, складеним головним спеціалістом першого відділу зазначеного Департаменту, суддя зазначила про ознаки втручання у її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя, враховуючи зазначені обставини, а також те, що в її провадженні перебуває кілька справ про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, у яких протоколи складені працівниками НАЗК. 

Суддя вважає, що такі дії Департаменту моніторингу дотримання законодавства про конфлікт інтересів та інших обмежень щодо запобігання корупції Національного агентства з питань запобігання корупції є порушенням гарантій діяльності та незалежності суддів, спрямовані на підрив авторитету судової влади та основних засад регулювання суспільних правовідносин у правовій державі і, на думку Денисенко Н.О., не можуть залишатися поза увагою, оскільки створюють тиск на суд, що є прямим втручанням у здійснення правосуддя з метою перешкоджання належному виконанню суддею службових обов’язків.

Суддя зазначає, що остаточним судовим рішенням у вказаній справі про адміністративне порушення є постанова суду від 3 квітня 2018 року, винесена іншим суддею, якою провадження у справі закрито за відсутністю події і складу адміністративних правопорушень.

Відповідно до статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» вказане повідомлення внесено до реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя. Вищою радою правосуддя буде проведено перевірку викладених суддею фактів та ухвалено відповідне рішення.

Прес-центр судової влади України