Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулася робоча зустріч суддів Дніпровського районного суду м.Києва з начальником Дніпровського р-н сектору Київського міського відділу з питань пробації

16 квітня 2018, 15:47

16 квітня 2018 року в приміщенні Дніпровського районного суду міста Києва відбулася зустріч суддів кримінальної спеціалізації та представників Дніпровського районного сектору Київського міського відділу з питань пробації Центрального міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України.

Результатом заходу стало обговорення алгоритму спільної роботи, а також механізм складення та подачі до суду персоналом органу пробації досудової доповіді.

З промовою виступила голова суду Ластовка Н.Д., яка доповіла учасникам зустрічі про те, що у кримінальному провадженні передбачається складання досудової доповіді щодо обвинуваченого. Порядок складання досудової доповіді, затверджений наказом Мін'юсту від 27 січня 2017 № 200/5, який набрав чинності 7 лютого 2017 року. Також було заслухано й обговорено особливості досудової пробації у кримінальному провадженні, зокрема підготовки досудової доповіді у строки, передбачені Кримінальним процесуальним кодексом та використання її судом.

        З детальною інформацією виступила начальник Дніпровського районного сектору Київського міського відділу з питань пробації Центрального міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України Яна Ткаченко, яка розповіла про особливості складання досудової доповіді та проблеми, які виникають при виконанні ухвал суду. Зазначила, що досудова доповідь складається на підставі інформації, отриманої з матеріалів кримінального провадження, безпосередньо від обвинуваченого (якщо він бере участь у підготовці досудової доповіді), а також від підприємств, установ, організацій або уповноважених ними органів та від громадян.

Досудова доповідь про обвинуваченого повинна містити:

- Соціально-психологічну характеристику обвинуваченого;

- Оцінку ризику скоєння повторного кримінального правопорушення;

- Висновок про можливість виправлення без позбавлення або обмеження волі на певний строк з урахуванням доступних програм і послуг, за умови реалізації яких можна досягти належної поведінки без застосування покарань, пов'язаних з ізоляцією від суспільства.

Досудова доповідь про неповнолітнього обвинуваченого (від 14 до 18 років) повинна враховувати його вікові та психологічні особливості. Бесіда з ним проводиться у присутності хоча б одного з батьків або інших законних представників.

Зазначена функція дає суду можливість отримати додаткову інформацію про особу, яка не завжди може бути отримана під час досудового розслідування та судового засідання, дозволяє розробити програми виправлення засудженого, якщо судом йому буде призначено альтернативний вид покарання, або програми виховного впливу на нього у місцях позбавлення волі.

Нагадаємо, Закон «Про пробацію» був прийнятий 5 лютого 2015 року. З 1 січня 2018 року почнеться реалізація пробаціонних програм щодо осіб, звільнених від відбування покарання з випробуванням. Крім того, до пробації будуть залучати волонтерів.

Судді Дніпровського районного суду міста Києва також прийняли активну участь у обговоренні проблемних питань застосування досудової пробації та судової практики щодо здійснення кримінальних проваджень стосовно неповнолітніх.

 

За повідомленням прес-служби суду