Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Оволодіння суддівською професією: перші висновки і досвід спеціальної підготовки

05 квітня 2018, 14:27

З 26 березня 2018 року 283 кандидати на посаду судді  розпочали спеціальну підготовку. П’ять груп слухачів проходять спеціальну підготовку в Києві, три групи –  у Львові, дві групи – у Харкові та одна група в Одесі.

Перші дев’ять днів Програми підготовки зусилля були зосереджені на питаннях  основ організації суду та діяльності судді. Кандидати удосконалювали свої знання, уміння та навички на тренінгах щодо психологічної адаптації до суддівської професії, етики та суддівської доброчесності, дисциплінарної відповідальності, антикорупційного законодавства, управління часом та залою судового засідання, написання та обґрунтування судового рішення. Окрема  увага була приділена темі верховенства права та прав людини.     

                  

Усі зазначені курси проводилися в інтерактивній формі. Організація навчання побудована на принципах роботи в малих групах і здійснюється у формі тренінгів з використанням електронних засобів. Поширенним є застосування відеороликів та презентацій  Power Point. Зацікавленість у слухачів викликало використання клікерів при проведенні опитування, обговорення його результатів.  

До  проведення першого блоку програми залучено більше 80 викладачів, з яких 87 % відсотків судді, а також психологи і вчені, адвокати.

Звертає на себе увагу те, що серед майбутніх суддів, які наразі проходять спецпідготовку - 76 % становлять жінки.

Більше половини – мають відповідний досвід роботи помічниками суддів місцевих судів, третина  працювала на таких посадах в апеляційних судах, а трохи більше  10 відсотків – у касаційних судах.

  

На завершення першого тижня спеціальної підготовки було проведено електронне опитування щодо окремих аспектів організації спеціальної підготовки на початковому етапі.

Загальну готовність викладачів до проведення занять у процесі цього опитування 98 відсотків майбутніх суддів оцінили на відмінно. Аналіз електронних анонімних анкет показав, що переважна більшість слухачів високо оцінила підготовленість Національної школи суддів України.

Необхідно зазначити, що викладачі відзначають високу вмотивованість слухачів на заняттях. На завершення курсів першого блоку програми спеціальної підготовки майбутні судді проходили електронне тестування. Результати успішності на цього етапу теж доступні кандидатам он-лайн.

Результати електронного тестування курсу щодо написання та обґрунтування судового рішення показали, що майбутнім суддям є ще над чим працювати та вдосконалювати свої уміння та навички.

  Підготовка майбутніх суддів триває.

За повідомленням прес-служби НШСУ