Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Започатковано проект «Правова освіта для підростаючого покоління»

30 березня 2018, 16:46

Болехівським міським судом Івано-Франківської області спільно з Калуською місцевою прокуратурою Івано-Франківської області та Болехівським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області започатковано проект «Правова освіта для підростаючого покоління», в рамках якого 30 березня 2018 року відбувся правопросвітницький захід для учнів Козаківської ЗОШ І-ІІІ ступенів ім. Катерини Мандрик-Куйбіди, участь в якому взяли голова Болехівського міського суду Михайло Поляниця, заступник керівника Калуської місцевої прокуратури Івано-Франківської області Андрій Носович, начальник Болехівського міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області Алла Єфіменко.

Вході проведення бесіди актуальними питаннями стали:

  1. Юридична відповідальності неповнолітніх;
  2. Що таке насильство в сім’ї: поняття та види;
  3. Як відрізнити насильство в сім’ї від конфлікту;
  4. Відповідальність за вчинення насильства в сім’ї;
  5. Що таке «шлюб» і «сім’я», а також різноманітні форми, яких можуть набувати відповідні відносини.

Зокрема, Михайло Поляниця розповів учням про різні види протиправної поведінки, а також про окремі види юридичної відповідальність малолітніх та неповнолітніх.

Андрій Носович відзначив, що насильством в сім’ї є будь-які умисні дії фізичного, сексуального, психологічного чи економічного характеру одного члена сім'ї по відношенню до іншого, якщо ці дії порушують права і свободи члена родини як людини та громадянина, завдають йому моральної шкоди, шкоди його фізичному чи психічному здоров'ю. Також розмежував насильство в сім’ї від конфлікту, наголосивши, що ознаками домашнього насильства є: 1. умисність (з наміром досягнення бажаного результату); 2. спричинення шкоди; 3. порушення прав і свобод людини; 4. значна перевага сил (фізичних, психологічних, пов’язаних із вищою посадою тощо) того, хто чинить насильство. Якщо в діях немає хоча б однієї з чотирьох наведених ознак, вони не є насильством. Наприклад, якщо немає порушення прав і свобод людини, це не насильство, а правомірне застосування сили.

Особливу увагу Алла Єфіменко приділила  питанню реєстрації шлюбу між неповнолітніми, зазначивши, що законодавство не містить чіткого переліку підстав для укладення шлюбу між неповнолітніми, але, як правило, такими є: вагітність неповнолітньої, народження дитини, фактичне спільне проживання молодої пари, яка не досягла шлюбного віку.

Актуальним питанням, яке виносилося на обговорення було участь у соціальних мережах та групах, які провокують неправомірні дії («Синій кит» «Фея» та інші). Учням надано вичерпні доводи неприпустимості участі у вказаних групах, роз’яснено про небезпеку здоров’ю яку вони несуть для них.

На підсумковому етапі зустрічі учні поспілкувались з учасниками заходу та змогли отримати відповіді на питання, пов’язані з захистом прав в конкретних випадках, роз’яснення правових аспектів життєвих ситуацій.   

Наприкінці зустрічі Михайло Поляниця  відзначив високий рівень правовової свідомості учнів та їх активності щодо питань які обговорювалися та висловив подяку дирекції школи за співпрацю в організації правопросвітницького заходу.

 

За повідомленням прес-служби суду