Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Можливості «Електронного суду» сьогодні

27 березня 2018, 13:32

Судова система не відстає від технічного прогресу і робить спілкування із громадянами більш зручним і комфортним. Сьогодні учасники судових процесів завдяки системі «Електронний суд» мають змогу значно заощадити свій час та гроші.

Але, звертаємо увагу громадян, що на сьогоднішній день в суді діють лише окремі елементи підсистеми «Електронного суду»:

  • сплата судового збору online,
  • отримання інформації про етапи проходження справи в суді за допомогою офіційного веб-порталу «Судова влада України»,
  • можливість одержання судових повісток за допомогою SMS-інформування, а копій судових рішень - електронною поштою,
  • доступ до текстів судових рішень через Єдиний державний реєстр судових рішень,
  • проведення судових засідань у режимі відеоконференції.

Одночасно повідомляємо, що положеннями нових процесуальних кодексів передбачається запровадження у судах Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (далі-ЄСІТС).

Передбачається, що ЄСІТС покликана забезпечувати обмін документами (надсилання та отримання документів) в електронній формі між судами, між судом та учасниками судового процесу, між учасниками судового процесу, фіксування судового процесу, участь учасників судового процесу в судовому засіданні в режимі відеоконференції. Для цього потрібно  лише зареєструвати свої офіційні електронні адреси в ЄСІТС .

Чиним законодавством передбачено, що ЄСІТС почне функціонувати через 90 днів із дня опублікування Державною судовою адміністрацією України у газеті «Голос України» та на веб-порталі судової влади оголошення про створення та забезпечення функціонування ЄСІТС.

До початку функціонування ЄСІТС суд продовжує розглядати справи за матеріалами у паперовій формі.

На даний час процесуальні документи в електронному вигляді можуть бути надіслані судом учасникам судового процесу лише після їх реєстрації в системі обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу, кримінального провадження на офіційному веб-порталі "Судова влада України" (Тимчасовий регламент надсилання судом електронних документів учасникам судового процесу, кримінального провадження, який затверджений наказом ДСА України від 07 листопада 2016 року № 227).

За повідомленням прес-служби суду