Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Щодо продавця наркотиків Апеляційним судом Херсонської області скасовано виправдувальний вирок

19 березня 2018, 08:50

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду Херсонської області розглянула матеріали кримінального провадження за апеляційною скаргою прокурора на вирок Білозерського районного суду Херсонської області від 27 листопада 2017 року, яким громадянина визнано невинним у вчиненні злочину, інкримінованого органами досудового розслідування, а саме незаконне, повторне, з метою збуту придбання та зберігання особливо небезпечного наркотичного засобу  - опію ацетильованого, який незаконно збув. Вироком суду чоловіка виправдано у зв’язку з недоведеністю вчинення ним кримінального правопорушення.

Прокурор вважав, що  вирок підлягає скасуванню у зв’язку  із невідповідністю висновків суду фактичним обставинам кримінального провадження, неповнотою судового розгляду, істотним порушенням вимог кримінального процесуального закону.

Заслухавши суддю-доповідача, пояснення  сторони захисту та обвинувачення, проаналізувавши доводи апеляційної скарги та перевіривши матеріали провадження, колегія суддів Апеляційного суду Херсонської області зазначила, що висновки суду щодо оцінки доказів належить викласти у вироку в точних і категоричних судженнях, які виключали б сумніви  з приводу  достовірності того чи іншого доказу. Прийняття одних і відхилення інших доказів судом повинно бути мотивовано.

При цьому, суд першої інстанції, виправдовуючи обвинуваченого у зв’язку  з недоведеністю вчинення ним кримінального правопорушення, послався на те, що обвинувачення ґрунтується на недопустимих доказах, які отримані з порушенням процесуальних вимог та внаслідок провокації, а тому відсутні належні та допустимі докази, надані стороною обвинувачення, які не підтверджують  винуватість чоловіка у вчиненні інкримінованого злочину.

Із вказаним висновком апеляційний суд не погодився, виходячи із того, що суд першої інстанції не зазначив, які саме докази він визнав допустимими та достатніми  на підтвердження свого висновку, і не навів переконливих суджень на спростування висновку органу досудового розслідування про вчинення  обвинуваченим зазначеного злочину, що свідчить про  недотримання вимоги кримінального процесуального закону щодо аналізу та оцінки доказів у провадженні.

Крім того, судом першої інстанції, не прийнято до уваги та не надано ніякої оцінки даним щодо попередньої злочинної діяльності обвинуваченого у сфері незаконного обігу наркотичних засобів, суперечливим показанням свідка та іншим обставинам, що можуть мати істотне значення для правильного вирішення справи, чим було допущено неповноту судового розгляду.

Отже, Апеляційним судом Херсонської області скасовано виправдувальний вирок Білозерського районного суду Херсонської області та призначено новий судовий розгляд у тому самому  суді першої інстанції в іншому складі суду.

За повідомленням прес-служби суду