Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП звільнила Масендича В.В. з посади судді Франківського районного суду міста Львова за вчинення істотного дисциплінарного проступку

13 березня 2018, 15:18

Вища рада правосуддя 13 березня 2018 року розглянула питання про звільнення Масендича Василя Васильовича з посади судді Франківського районного суду міста Львова на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України відповідно до рішення Третьої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 18 жовтня 2017 року № 3312/3дп/15-17.

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк повідомив, що рішенням Третьої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 18 жовтня 2017 року № 3312/3дп/15-17, залишеним без змін рішенням Вищої ради правосуддя від 1 лютого 2018 року № 289/0/15-18, суддю Франківського районного суду міста Львова Масендича В.В. притягнуто до дисциплінарної відповідальності та застосовано до нього дисциплінарне стягнення у виді подання про звільнення з посади судді.

Дисциплінарна справа стосовно судді Масендича В.В. відкрита на підставі дисциплінарних скарг Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення (далі – Національна рада) та народного депутата України Висоцького С.В., у яких скаржники зазначали, що ухвалою Франківського районного суду міста Львова від 15 лютого 2017 року суддя Масендич В.В. задовольнив заяву ОСОБА_1 про забезпечення позову у справі за її позовом до товариства з обмеженою відповідальністю «Телерадіокомпанія «Дивосвіт» про визнання дій неправомірними, усунення недоліків послуг та відшкодування моральної шкоди. На думку скаржників, суддя Масендич В.В. умисно порушив норми процесуального та матеріального права, свідомо перевищив свої повноваження шляхом втручання в дискреційні повноваження Національної ради, не залучив Національну раду до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, чим позбавив її гарантованої законом можливості захистити свої права та інтереси. Порушення суддею Масендичем В.В. вимог цивільного процесуального закону призвело до блокування діяльності Національної ради при вирішенні питання про анулювання або відмову у продовженні строку дії ліцензії на мовлення, що є питанням національної інформаційної безпеки держави. 

Третя Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя дійшла висновку, що, постановивши ухвалу про забезпечення позову шляхом призупинення розгляду Національною радою заяви про продовження строку дії ліцензії на мовлення, заборони Національній раді приймати рішення щодо заяви про продовження строку дії вказаної ліцензії на мовлення, про анулювання чи припинення дії цієї ліцензії, суддя Масендич В.В. втрутився в дискреційні повноваження Національної ради, вийшов за межі завдань судочинства, позову і грубо порушив норми матеріального та процесуального права. Такі дії судді Масендича В.В. свідчать про порушення ним обов’язків і присяги судді та підривають авторитет правосуддя.

16 лютого 2018 року до Вищої ради правосуддя надійшло подання Третьої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя про звільнення судді Франківського районного суду міста Львова Масендича В.В. на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України.

«Дисциплінарне провадження щодо судді Масендича В.В. здійснено згідно з передбаченою чинним законодавством України процедурою. Рішення про притягнення судді Масендича В.В. до дисциплінарної відповідальності ухвалено Третьою Дисциплінарною палатою Вищої ради правосуддя у межах визначених законом повноважень», – зазначив Ігор Бенедисюк.

Вища рада правосуддя ухвалила звільнити Масендича Василя Васильовича з посади судді Франківського районного суду міста Львована підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України.

Прес-центр судової влади України