Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Скадовський райсуд оприлюднив узагальнення судової практики щодо ухвалення вироків на підставі угод про визнання винуватості та про примирення за 2017 рік

07 березня 2018, 09:04

Узагальнення

судової практики щодо ухвалення Скадовським районним судом
Херсонської області  вироків на підставі угод про визнання винуватості та
про примирення за 2017 рік

 

 На виконання плану робіт суду на перше півріччя 2018 року та з метою узагальнення інформації щодо здійснення судочинства проведено узагальнення судової практики ухвалення Скадовським районним судом Херсонської області вироків на підставі угод про визнання винуватості та про примирення за 2017 рік.

Відповідно до частини 1 статті 468 Кримінального процесуального кодексу України (далі – КПК України) у кримінальному провадженні можуть бути укладені такі види угод:

1) угода про примирення між потерпілим та підозрюваним чи обвинуваченим;

2) угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.

На підставі частини 1 статті 475 КПК України, якщо суд переконається, що угода може  бути затверджена, він ухвалює вирок, яким затверджує угоду і призначає узгоджену сторонами міру покарання.

Впродовж 2017 року Скадовським районним суду Херсонської області (далі - суд) ухвалено 60 вироків, з них 20 із затвердженням угод про примирення та 1 із затвердженням угоди про визнання винуватості.

 

Угоди про примирення

З  20 вироків із затвердженням угод про примирення у 13 справах особи обвинувачувалися у вчиненні злочинів, передбачених частиною 1 статті 185* Кримінального кодексу України (далі – КК України);

- у 5 справах  –  передбачених  частиною 2 статті 185 КК України;

- у 1 справі  – передбачених частинами 1 та 2 статті 185 КК України;

- у 1справі особа обвинувачувалася у вчиненні злочину, передбаченому частиною 1 статті 126 КК України**

Призначене покарання

У 8 справах особам призначене покарання у вигляді громадських робіт, з них:

- у 4 справах  –  строком 80 годин,

- у 3 справах  – 100 годин,

-  у 1справі – 200 годин.

 

У 5 справах  особам призначене покарання у вигляді штрафу, з них:

- у 3справах у розмірі  50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

- у 1 справі – 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

- у 1 справі – 75 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

У 1 справі особі призначено покарання у вигляді  обмеження волі строком на 1 рік із застосуванням стаття 75 КК України *** з іспитовим строком на 1 рік.

У 6 справах особам призначено покарання у вигляді позбавлення волі (мінімальне – 2 роки, максимальне – 5 років) у чотирьох випадках застосовувалася стаття 75 КК України (у трьох випадках з іспитовим строком на 1 рік, у одному – на 2 роки 6 місяців).

 

Інформація стосовно осіб,

 стосовно яких судом ухвалено вироки

 з затвердженням угоди про примирення

Узагальненням встановлено, що з 20 справ у яких ухвалено вирок із затвердженням угод про примирення, у двох справах обвинуваченими є особи, які раніше притягувалися до кримінальної відповідальності.

 

Оскарження вироків суду

У одній справі подавалася апеляційна скарга на вирок суду, яким затверджено угоду про примирення, однак судом апеляційної інстанції було відмовлено у відкритті апеляційного провадження по справі.

 

Угоди про визнання винуватості

Впродовж 2017 року судом винесено 1 вирок, яким затверджено угоду між прокурором та обвинуваченим про визнання винуватості.

Особа, у цій справі, обвинувачувалася у вчиненні злочину, передбаченого частиною 1 статті 199 КК України****.  Особа була неповнолітня та раніше не судима.

Вироком було призначене покарання у виді позбавлення волі на 3 роки, на підставі статей 75, 104 КК України звільнена від відбування покарання з іспитовим строком на 2 роки.

Вирок у даній справі не оскаржувався.

 

Примітки:

 

*Стаття 185 КК України -  Крадіжка

  1. Таємне викрадення чужого майна (крадіжка) -

карається штрафом від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від вісімдесяти до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або позбавленням волі на строк до трьох років.

  1. Крадіжка, вчинена повторно або за попередньою змовою групою осіб, -

карається арештом на строк від трьох до шести місяців або обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк.

**Стаття 126 КК України -   Побої і мордування

  1. Умисне завдання удару, побоїв або вчинення інших насильницьких дій, які завдали фізичного болю і не спричинили тілесних ушкоджень, -

карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до двохсот годин, або виправними роботами на строк до одного року.

*** Стаття 75 КК України -  Звільнення від відбування покарання з випробуванням

  1. Якщо суд, крім випадків засудження за корупційний злочин, при призначенні покарання у виді виправних робіт, службового обмеження для військовослужбовців, обмеження волі, а також позбавлення волі на строк не більше п'яти років, враховуючи тяжкість злочину, особу винного та інші обставини справи, дійде висновку про можливість виправлення засудженого без відбування покарання, він може прийняти рішення про звільнення від відбування покарання з випробуванням.
  2. Суд приймає рішення про звільнення від відбування покарання з випробуванням у випадку затвердження угоди про примирення або про визнання вини, якщо сторонами угоди узгоджено покарання у виді виправних робіт, службового обмеження для військовослужбовців, обмеження волі, позбавлення волі на строк не більше п'яти років, а також узгоджено звільнення від відбування покарання з випробуванням.
  3. У випадках, передбачених частинами першою, другою цієї статті, суд ухвалює звільнити засудженого від відбування призначеного покарання, якщо він протягом визначеного іспитового строку не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього обов'язки. Тривалість іспитового строку та обов'язки, які покладаються на особу, звільнену від відбування покарання з випробуванням, визначаються судом.
  4. Іспитовий строк встановлюється судом тривалістю від одного року до трьох років.

****Стаття 199 КК України -  Виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою використання при продажу товарів, збуту або збут підроблених грошей, державних цінних паперів, білетів державної лотереї, марок акцизного податку чи голографічних захисних елементів

  1. Виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою використання при продажу товарів, збуту, а також збут незаконно виготовлених, одержаних чи підроблених марок акцизного податку, голографічних захисних елементів, підробленої національної валюти України у виді банкнот чи металевої монети, іноземної валюти, державних цінних паперів чи білетів державної лотереї - караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

 

За повідомленням прес-служби суду