Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Столичного суддю відсторонено від здійснення правосуддя до набрання законної сили вироком суду або закриття кримінального провадження

06 березня 2018, 15:52

 

Вища рада правосуддя на засіданні 6 березня 2018 року відсторонила суддю господарського суду міста Києва Головатюка Любомира Дмитровича від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності

 

Вища рада правосуддя, розглянувши на засіданні 6 березня 2018 року клопотання заступника Генерального прокурора Столярчука Юрія Васильовича відсторонила суддю господарського суду міста Києва Головатюка Любомира Дмитровича від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності до набрання законної сили вироком суду у кримінальному провадженні за обвинуваченням у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною другою статті 15, частиною третьою статті 190 Кримінального кодексу України (закінчений замах на заволодіння чужим майном у великих розмірах шляхом зловживання довірою (шахрайство)), або закриття вказаного кримінального провадження.

Зазначене клопотання надійшло до Вищої ради правосуддя 3 березня 2018 року. До клопотання долучено копії матеріалів, якими обґрунтовано його доводи.

Доповідачем щодо вказаного клопотання визначено члена Вищої ради правосуддя Бойка А.М.

Як вбачається зі змісту клопотання, на розгляді у Шевченківському районному суді міста Києва перебуває обвинувальний акт у кримінальному провадженні за обвинуваченням Головатюка Л.Д. у вчиненні злочину, передбаченого частиною другою статті 15, частиною третьою статті 190 КК України (судова справа № 761/37111/17).

Ухвалою Шевченківського районного суду міста Києва від 9 січня
2018 року вказаний обвинувальний акт визнано таким, що відповідає вимогам статей 109, 291 Кримінального процесуального кодексу  України. Справу призначено до судового розгляду у відкритому судовому засіданні.

На обґрунтування клопотання заступник Генерального прокурора Столярчук Ю.В. зазначає, що на сьогодні обвинувачений Головатюк Л.Д. обіймає посаду судді господарського суду міста Києва безстроково, а отже, може незаконними засобами впливати на свідків та інших учасників кримінального провадження.

У засідання Вищої ради правосуддя прибули представник Генеральної прокуратури – заступник начальника відділу процесуального керівництва та підтримання державного обвинувачення в суді управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України молодший радник юстиції Дяченко О.О., суддя господарського суду міста Києва Головатюк Л.Д., представники судді Головатюка Л.Д. – адвокати Комлєв С.В., Сахнацький О.А.

Представник Генеральної прокуратури України підтримав клопотання про тимчасове відсторонення судді господарського суду міста Києва Головатюка Л.Д., аргументуючи свою позицію тим, що вказане клопотання подано на стадії судового розгляду, після призначення слухання справи судом.

Представник судді господарського суду міста Києва Головатюка Л.Д. – адвокат Сахнацький О.А. подав до Вищої ради правосуддя заперечення, яке підтримав у засіданні, та просив повернути зазначене клопотання заступнику Генерального прокурора Столярчуку Ю.В. без розгляду, оскільки подібні доводи та обґрунтування, викладені у клопотанні заступника Генерального прокурора Столярчука Ю.В. від 28 лютого 2018 року, вже були предметом розгляду Вищої ради правосуддя під час прийняття рішення від 24 січня 2017 року № 16/0/15-17 про тимчасове відсторонення судді господарського суду міста Києва Головатюка Л.Д. від здійснення правосуддя у зв’язку із притягненням до кримінальної відповідальності строком на два місяці та під час прийняття рішення від 9 березня 2017 року № 472/0/15-17 про продовження строку відсторонення судді господарського суду міста Києва Головатюка Л.Д. від здійснення правосуддя.

Представник судді господарського суду міста Києва Головатюка Л.Д. – адвокат Комлєв С.В. проти клопотання заступника Генерального прокурора Столярчука Ю.В. заперечив із тих самих підстав, що зазначені у письмовому запереченні адвоката Сахнацького О.А.

Вища рада правосуддя, дослідивши клопотання та долучені до нього документи, заслухавши доповідача – члена Вищої ради правосуддя Бойка А.М., представника Генеральної прокуратури України та представника судді, ухвалила тимчасово відсторонити суддю господарського суду міста Києва Головатюка Любомира Дмитровича від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності до набрання законної сили вироком суду або закриття вказаного кримінального провадження.

 

Прес-центр судової влади України