Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко прозвітувала перед делегатами про роботу

05 березня 2018, 18:37

Делегати XV з'їзду суддів України прийняли рішення, у час підготовки бюлетнів для голосування за кандидатів до РСУ та ВККСУ, заслухати звіт Голови РСУ Валентини Сімоненко. Звіт стосувався роботи нинішнього складу Ради, обраної ХІІІ черговим з’їздом суддів України 24 листопада 2015 року у складі 33 осіб.

Валентина Сімоненко зазначила, що за цей час Радою суддів України було ухвалено 304 рішення, з них за:

2015 рік - 125 рішень; 2016 рік - 91 рішення; 2017 рік - 88 рішень; 2018 рік - 18 рішень.

Головні меседжі виступу очільниці суддівського самоврядування стосувалися роботи Комітетів Ради, які здебільшого працювали в напрямках стратегічного розвитку, забезпечення гарантій незалежності суддів, правового захисту суддів, соціального захисту суддів та їх сімей, адміністрування та організаційного забезпечення діяльності суду, бюджетного планування, фінансового та матеріально-технічного забезпечення, етики, врегулювання конфлікту інтересів та професійного розвитку суддів та комунікації з громадськістю і ЗМІ.

Голова Ради суддів України представила делегатам детальний звіт з цифрами та порівняльними таблицями, які засвідчили певне "потепління" у сприйнятті громадянами судової влади, що підтверджувалося, зокрема, соціологічними дослідженнями, опитуваннями та моніторингом судових процесів, які здійснювалися як вітчизняними, так і зарубіжними експертами.

Як приклад Валентина Сімоненко навела одне з останніх опитувань, що було проведено відповідно до рішення Ради суддів України та за підтримки проекту Ради Європи «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні», Українським центром економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова наприкінці 2017 року.

Відповідно до звіту, складеного за результатами соціологічного дослідження ставлення громадян до судової системи в цілому є негативним, проте рівень довіри громадян, які мають власний досвід спілкування з судами є значно вищим. Більш того, баланс довіри з боку цих громадян до місцевих судів та судової системи в цілому є позитивним, тобто число тих, хто довіряє судам, є вищим, ніж число тих хто не довіряє.

Крім того, 28 лютого 2018 року відбулась презентація моніторингу судових процесів в Україні, який проводився центром політико - правових реформ на замовлення координатора проектів ОБСЄ в Україні та уряду Канади. Зі слів Голови РСУ, спостерігачі відвідали судові засідання у 145 судах, розташованих в 15 областях України. Основні висновки: - судові засідання проводяться бездоганно – 48%, з окремими порушеннями – 47%, з грубими – 5%;

- етичні норми та культура спілкування під час судового процесу - бездоганні 78%,  мають незначні порушення – 20%, грубе нехтування етичними стандартами допускають тільки -2% суддів;

- можливість потрапляння до приміщень суду -100%;

- понад 90%: суд не обмежував учасників судового засідання у праві виступати в судових засіданнях; суд не допускав висловлювань чи дій , що свідчать про вияв неповаги до людини за ознакою раси, статі, та інш.; суд приділяв достатньо уваги аргументам або клопотанням учасників процесу; суд не здійснював моральний тиск на учасників процесу та інш.

Висновок: було відзначено досить високий рівень організації і проведення судових процесів в Україні. 

Валентина Сімоненко переконана, що покращення ставлення до судової гілки влади з боку громадян та відстоювання інтересів суддів всерединні суддівської спільноти, це реальна робота найбільш активних членів Ради суддів України. Звертаючись до делегатів з'їзду вона попросила "зберегти "золотий фонд" Ради і проголосувати за кандидатів, які реально працюватимуть на захист суддів та розвиток суддівського самоврядування".

На завершення звіту Валентина Сімоненко відповіла на питання делегатів з'їзду.

Повний звіт Голови Ради суддів буде опублікований на сайті РСУ.

За повідомленням прес-служби РСУ