Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд захистив право жінки на спащину, встановивши факт смерті її сина на теріторії іншої держави

01 березня 2018, 13:47

Суддею Ленінського районного суду м. Миколаєва – Рум’янцевою Надією Олексіївною, закінчено розгляд цивільної справи та ухвалено рішення за заявою громадянки Ж. про встановлення факту смерті її сина на території іншої держави.

Так, з рішення суду вбачається, що заявниця звернулася до суду із заявою про встановлення факту смерті її сина, який помер на території іншої держави, а саме: м. Монреаль у провінції Квебек Канади.

О., 1985 року народження є громадянином України, про що свідчить копія паспорта виданого Ленінським РВ ММУ УМВС України в Миколаївській області.

Він навчався у Національному університеті Кораблебудування імені адмірала Макарова на факультеті фізичного виховання та спорту, закінчив у липні 2006 року та отримав диплом бакалавра, про що свідчить запис у трудовій книжці, також навчався  Національному університеті Кораблебудування імені адмірала Макарова на факультеті управління проектами, закінчив у липні 2007 року та отримав диплом спеціаліста.

Працював тренером-викладачем зі спортивної акробатики у Спеціалізованій дитячо-юнацькій спортивній школі Олімпійського резерву №1 виконкому Миколаївської міської ради.

Отримав сертифікат Всеукраїнського семінару тренерів та суддів по спортивній акробатиці, про що свідчить запис в резюме.

У липні 2009 року О. отримав пропозицію від цирку «ДЮ СОЛЕЙ» в м. Монреалі провінції Квебек Канади.

З заяви встановлено, що О. підписав контракт з цирком «ДЮ СОЛЕЙ» на посаду акробатом у цирку м. Монреаля, провінції Квебек, та проходив стажування акробатом на гойдалках. 16 жовтня 2009 року під час репетицій на манежі цирку «ДЮ СОЛЕЙ» трапився нещасний випадок, в результаті якого він зірвався з гойдалок та впав з висоти, був доставлений в лікарню з діагнозом тяжка черепно-мозкова травма, де помер 16 жовтня 2009 року, про що свідчить копія свідоцтва про смерть видана Департаментом м. Монреаля провінції Квебек Канади від 27.10.2009, видана відповідно до стандарту законодавства Канади та афідавіту –медичної довідки про смерть).

07 листопада 2009 року був похоронений на міському кладовищі м. Миколаєва у секторі № 124, що підтверджується довідкою комунального підприємства Миколаївської міської ради "Миколаївська ритуальна служба".

 

Ж. звернулася до приватного нотаріуса Миколаївського міського нотаріального округу з метою оформлення спадщини, але їй було відмовлено у зв’язку з тим, що не надано заявником свідоцтва про смерть, яке відповідає вимогам діючого законодавства передбаченого Законом України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» та правилами державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 18.10.2000 р. № 52/5, про що винесена постанова про відмову у вчиненні нотаріальних дій від 09.11.2017 .

 

Пунктом 13 постанови Пленуму Верховного суду України №5 від 31 березня 1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення»,суд встановлює факт смерті особи за умови підтвердження доказами, що ця подія мала місце у певний час та за певних обставин.

За змістом ч. 1 ст. 256 Цивільного процесуального кодексу України, суд розглядає справи про встановлення фактів, зокрема факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

Суд задовольнив заяву громадянки Ж. про встановлення факту смерті її сина.

 

Рішення суду відправлено до Єдиного Державного Реєстру Судових Рішень. (справа № 489/5941/17).

Зазначимо, що рішення суду ще на набрало законної сили.

 

За повідомленням прес-служби суду