Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Громадянку РФ, що незаконно перебуває на території України, примусово видворять з країни

01 березня 2018, 11:50

На територію нашої країни громадянка Російської Федерації приїхала ще у квітні 2014 року. Українське законодавство давало їй право перебувати тут 90 діб. Проте після закінчення цього строку 42-річна жінка назад не повернулася і нелегально мешкала в Україні, допоки у січні 2017 року її не виявили фахівці Нетішинського міського сектору Управління Державної міграційної служби України в Хмельницькій області.

За недотримання українських законів громадянку РФ тоді притягнули до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 203 КУпАП – «Порушення іноземцями та особами без громадянства правил перебування в Україні і транзитного проїзду через територію України», оштрафували на 510 грн. і зобов’язали покинути територію України. Але і це рішення міграційної служби жінка проігнорувала. Тож тамтешні фахівці звернулися до Нетішинського міського суду з позовом про її примусове видворення за межі території України та про її затримання з метою забезпечення видворення.

У судовому засіданні проти видворення жінка не заперечувала. Мовляв, розуміє, що незаконно перебуває в Україні, але виїхати не може, бо не має чим заплатити за проїзд.

«Враховуючи те, що відповідачка не має законних підстав для перебування на території України, не виконала в установлений строк без поважних причин рішення про примусове повернення та ухиляється від його виконання, те, що існують ризики перешкоджання видворенню за межі території України, оскільки в останньої відсутні кошти для виїзду з території України, суд приходить до висновку про наявність підстав для примусового видворення за межі України та затримання з метою забезпечення видворення за межі території України», – зазначає суд у своєму рішенні, яким задовольняє позов міграційної служби.

Також, згідно з рішенням, аби забезпечити видворення, громадянку РФ затримають і розмістять у Волинському пункті тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні, строком до 6 місяців.

Рішення ще не набрало законної сили і може бути оскаржене до апеляційної інстанції.

Прес-служба Апеляційного суду Хмельницької області