Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Вознесенському міськрайонному суді Миколаївської області проведено навчання щодо новел КПК

28 лютого 2018, 11:52

26 лютого 2018 року у Вознесенському міськрайонному суді Миколаївської області помічником судді Аннєнковою Вікторією було проведено навчання з працівниками апарату суду на тему «Новели КПК, які наберуть чинності 15 березня 2018 року».

Під час навчання доповідачем було звернено увагу на зміни в ст.132, ст.184 та ст.234 КПК, а саме: клопотання про забезпечення кримінального провадження, а також клопотання слідчого, прокурора про застосування запобіжного заходу, проведення обшуку будуть подаватися виключно в той місцевий суд, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться (зареєстрований ) орган досудового розслідування як юридична особа.

Також була звернута увага на те, що саме слідчий суддя з 15.03.2018 року буде вирішувати питання: розумності продовження терміну кримінального переслідування особи, а також терміну розслідування по так званим фактовою справах, що раніше було у віданні прокурора; призначення абсолютно всіх експертиз в кримінальних виробництвах. Більш того, такі експертизи можна буде провести тільки в державних експертних установах. 

Інформативно:

Відповідаючи на негативні відгуки щодо новел КПК, група депутатів на чолі з Оленою Сотнік передала в парламент для ознайомлення новий законопроект № 7547 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення кримінального судочинства» від 05.02.2018 року.

Зокрема, законопроект №7547 звертає увагу на чотири важливі моменти.

По-перше, пропонується скасувати нове значення територіальної підсудності, повернувши практично стару редакцію в ст.132, ст.184 та ст.234 КПК. Таким чином, клопотання до слідчого судді знову можна буде подавати там, де розташований орган досудового розслідування, без прив'язки до його реєстрації як юридичної особи.

По-друге, наполягають знову виключити з термінів досудового розслідування час, витрачений на ознайомлення з матеріалами розслідування сторонами кримінального провадження (ст. 219 КПК). Основний аргумент - випадки зловживання сторонами процесуальними правами і штучного затягування процесу є поодинокими, і вистачає процесуальних інструментів, щоб боротися з цим.

По-третє, експертизу знову можна буде проводити без визначення слідчого судді (ст. 242-244 КПК). З одного боку це суттєво знизить навантаження на слідчих суддів, а з іншого - не заведе наслідок при певних обставинах в патову ситуацію.

І четвертий момент, у сторін кримінального провадження пропонується знову відібрати можливість оскарження повідомлення про підозру на стадії досудового розслідування у слідчого судді (ст.303 КПК).

За повідомленням прес-служби суду