Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Апеляційний суд Херсонської області спростовує інформацію, поширену UkrPress.info

28 лютого 2018, 11:14

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду Херсонської області 20.02.2018 року розглядала апеляційну скаргу адвоката в інтересах засудженого Кулакова Андрія Юрійовича на ухвалу  Бериславського районного суду Херсонської області від 22 листопада 2017 року  про повернення заяви про перегляд вироку Бериславського районного суду Херсонської області від 19 квітня 2016 року у зв’язку з нововиявленими обставинами.                       

На сайті UkrPress.info 26.02.2018 року було опубліковано статтю під назвою «Явка не обов’язкова» та чому райсуд диктує апеляції — особливості суддівського свавілля на Херсонщині (відео)» із зазначенням недостовірної та викривленої інформації щодо визнання судом явки засудженого необов’язковою.

Апеляційний суд Херсонської області повідомляє, що викладена у статті інформація не відповідає дійсності.

Після ознайомлення захисника та засудженого з матеріалами кримінального провадження судове засідання було призначено на 20.02.2018 року.

При цьому, звертаємо увагу, що в зазначеній статті розміщено фото повідомлення від 31.01.2018 року про призначення судового засідання на 20.02.2018 року, яке було направлено учасникам провадження та ДУ «Херсонський слідчий ізолятор».

Згідно із вказаним повідомленням явка засудженого є необов’язковою, оскільки відповідно до ч.4 ст.401 КПК України обвинувачений підлягає обов’язковому виклику в судове засідання для участі в апеляційному розгляді, якщо в апеляційній скарзі порушується питання про погіршення його становища або якщо суд визнає обов’язковою його участь, а обвинувачений, який утримується під вартою, - також у разі, якщо про це надійшло його клопотання.

Проте, слід врахувати, що станом на 31.01.2018 року від засудженого Кулакова А. Ю. до суду не надходило клопотань про його бажання брати участь у судовому засіданні. Будь-якого клопотання про бажання засудженого брати участь у судовому засіданні на цей час від захисника також не надходило.

Лише 15.02.2018 року до суду надійшли клопотання від захисника та засудженого про участь засудженого у судовому засіданні.

16.02.2018 року судом невідкладно постановлено ухвалу, якою зобов`язано начальника ДУ «Херсонський слідчий ізолятор» та командира військової частини №3056 доставити засудженого Кулакова А. Ю. до апеляційного суду Херсонської області на 09 годину 45 хв. 20 лютого 2018 року, яку направлено для виконання.

20 лютого 2018 року, враховуючи, що Кулакова А.Ю. не було доставлено в судове засідання, судом було відкладено розгляд апеляційної скарги, адже участь засудженого в судовому засіданні визнана судом обов’язковою після його звернення із таким клопотанням 15.02.2018 року. Зазначене вбачається із матеріалів кримінального провадження та відеозапису, викладеного у вищевказаній статті.

При цьому, колегія суддів дотрималася вимоги закону про обов’язкову участь в судовому засіданні особи, яка утримується під вартою та заявила про це клопотання.

Лише 22.02.2018 року від ДУ «Херсонський слідчий ізолятор» до суду надійшло повідомлення про неможливість доставлення засудженого в судове засідання, призначене на 20.02.2018 року.

Таким чином, судом апеляційної інстанції було вжито всіх передбачених законом заходів і в судове засідання, призначене на 27.02.2018 року, засуджений був доставлений, що дало змогу відповідно до закону ухвалити рішення по суті оскаржуваної ухвали суду першої інстанції з дотриманням вимог матеріального та процесуального права.

За таких обставин, інформація, викладена у статті під назвою «Явка не обов’язкова» та чому райсуд диктує апеляції — особливості суддівського свавілля на Херсонщині (відео)» не відповідає дійсності та суперечить матеріалам кримінального провадження.

При цьому, закликаємо ЗМІ при оприлюдненні інформації щодо діяльності судової влади дотримуватись вимог щодо об’єктивності та достовірності такої інформації.

Нагадуємо, що Апеляційний суд Херсонської області працює відкрито та прозоро, має традицію співпраці з громадськістю та ЗМІ, висвітлює та доводить до населення  об’єктивну інформацію про діяльність суду.

За повідомленням прес-служби суду