Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До ВРП надійшло повідомлення судді Дарницького районного суду міста Києва Скуби А.В. щодо перевищення службових повноважень працівником Національної поліції України

27 лютого 2018, 16:21

Суддя Дарницького районного суду міста Києва Скуба Андрій Васильович повідомляє, що під його головуванням розглядалося кримінальне провадження за обвинуваченням міського голови одного із міст Кіровоградської області.

         Досудове розслідування у вказаному кримінальному провадженні проводилося військовою прокуратурою Південного регіону. Однак спочатку заява про вчинення злочину подавалася до Департаменту захисту економіки Національної поліції України. Суддя зазначає, що працівники поліції активно спілкувалися із заявником, брали участь у негласних розшукових заходах та слідчих діях, допитувалися як свідки у кримінальному провадженні.

         Вироком Дарницького районного суду міста Києва від 6 лютого 2017 року міського голову визнано невинуватим у вчиненні злочину та виправдано у зв’язку з недоведенням, що кримінальне правопорушення вчинено обвинуваченим.

         У зверненні суддя вказує, що дії заявника та працівників правоохоронних органів були спрямовані на схиляння міського голови до вчинення злочину.

         Вирок Дарницького районного суду міста Києва від 6 лютого 2017 року залишено без змін ухвалою апеляційного суду міста Києва від 18 липня 2017 року.

         9 січня 2018 року стосовно судді Скуби А.В. був складений адміністративний протокол, пов’язаний із корупцією, за частиною четвертою статті 172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення – внесення до декларації завідомо недостовірних відомостей.

         За словами судді, декларація була перевірена одноособово працівником Департаменту захисту економіки Національної поліції України, який встановив недостовірність поданих у ній відомостей та склав про це адміністративний протокол.

         Суддя зауважує, що чинним законодавством України не передбачено встановлення недостовірних відомостей у декларації суб’єкта декларування іншим органом, окрім Національного агентства з питань запобігання корупції.

         Тож, на думку Скуби А.В., складення адміністративного протоколу щодо нього відбулося із грубими порушеннями передбаченої законодавством процедури, із перевищенням службових повноважень та з порушенням права на захист. Зазначене є втручанням у його діяльність як судді щодо здійснення правосуддя та напряму пов’язано із винесенням ним згаданого вище рішення, вважає Скуба А.В.        

Відповідно до статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» вказане повідомлення внесено до реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя. Вищою радою правосуддя буде проведено перевірку викладених суддею фактів та ухвалено відповідне рішення.

 

Прес-центр судової влади України