Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Домашнє насильство – сумна сторона подружнього життя

21 лютого 2018, 09:39

            У 2017 році Ізюмським міськрайонним судом Харківської області розглянуто 123 матеріали стосовно справ про притягнення до адміністративної відповідальності громадян, якими вчинено домашнє насильство. З початку 2018 року до суду вже надійшло 20 справ відповідної категорії.

            В нашому суспільстві є теми до яких більшість людей вже звикли. Одна з таких тем – це домашнє насильство. Люди звикли настільки, що сприймають цей факт, як належний. На даний час 95% потерпілих від домашнього насильства складають жінки, мільйони дітей в Україні щороку спостерігають за актами насильства у сім'ї або є їхніми вимушеними учасниками. Система виховання особистості побудована на тому, що дівчатка вважаються слабкими. Вважається, що їх потрібно захищати, а значить мається на увазі, що їх можна бити. Нажаль, щороку в країні від рук партнерів гине понад 600 жінок.

            Згідно ст. 173-2 КУпАП України, вчинення домашнього насильства тягне за собою накладення штрафу, громадські роботи або адміністративний арешт на строк до семи діб. В окремих випадках передбачена кримінальна відповідальність за цей вид злочинів.

            Так, наприклад, постановою від 19 лютого 2018 Ізюмським міськрайонним судом Харківської області притягнуто до адміністративної відповідальності громадянина К., винного у вчиненні домашнього насильства.

            А саме, в середині лютого 2018 року гр.К. вчинив сварку зі своєю співмешканкою громадянкою Я. В ході сварки гр. К виражався нецензурною лайкою та розбив скло у вікні. Наступного дня сварка не закінчилась, гнів гр.К. перекинувся на неповнолітнього сина громадянки Я. Дослідивши всі матеріали справи, суд призначив обвинуваченому покарання у вигляді громадських робіт строком на 40 годин та стягнення судового збору на користь держави.

            Наявність цього жахливого явища свідчить про досить низький рівень культури суспільства. З десяти жінок захищати свої природні права конституційним шляхом наважаться бодай двоє. Та й ті в більшості випадків ламаються, не дають справі «ходу». Тому що в країні з надзвичайно грамотно прописаними законами і правами, жінкам все ще соромно і страшно захищати своє життя. Але, не дивлячись на всю складність проблеми, сотні жінок змогли змінити своє життя на життя без насильства, отримали підтримку з боку держави. Своїми вчинками ці жінки підтвердили той факт, що ні в якому разі не треба мовчати, а слід активно діяти та захищати себе та своїх дітей.

 

За повідомленням прес-служби суду