Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП звернеться до Генеральної прокуратури України за фактами втручання в діяльність судді з боку адвоката

20 лютого 2018, 17:10

20 лютого 2018 року Вища рада правосуддя розглянула повідомлення судді господарського суду Закарпатської області Бобрик Ганни Йосипівни про втручання адвоката в її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя, яке надійшло до ВРП 2 січня 2018 року.

У повідомленні суддя зазначає, що 11 грудня 2017 року господарським судом Закарпатської області було постановлено ухвалу про залишення без розгляду позовних вимог ТзОВ «ТрансКом» до Ужгородської міської ради, виконавчого комітету Ужгородської міської ради про стягнення суми.  

18 грудня 2017 року о 17:00 адвокат Пересоляк О.В., перебуваючи у службовому кабінеті судді Бобрик Г.Й. у приміщенні господарського суду Закарпатської області, вимагав отримання ухвали за результатами судового розгляду справи, який відбувся 11 грудня 2017 року, із зазначенням у ній дати її фактичного підписання, а не дати постановлення. При цьому адвокат звинувачував суддю у незаконних діях, а саме «у спробі фальсифікування документа», потім заблокував їй вихід з кабінету у період з 17:00 до 20:00 та перешкоджав виконанню суддею службових обов’язків, а також загрожував її особистій безпеці та безпеці секретаря судового засідання.

Вказані дії, на думку судді Бобрик Г.Й., є тиском на суд та втручанням у діяльність суду під час розгляду конкретної судової справи.

Доповідач – член ВРП Віктор Шапран зазначив, що ним було надіслано запит до Генерального прокурора з проханням поінформувати щодо результатів розгляду повідомлення судді Бобрик Г.Й.

Генеральна прокуратура України повідомила, що запит члена Вищої ради правосуддя та повідомлення вказаної судді надіслані до прокуратури Закарпатської області. Слідчим відділом Ужгородського ВП ГУ НП в Закарпатській області 18 січня 2018 року за фактами, викладеними в повідомленні судді Бобрик Г.Й., внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань відповідні відомості та розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 Кримінального кодексу України.

Розглянувши повідомлення судді господарського суду Закарпатської області Бобрик Ганни Йосипівни, Вища рада правосуддя ухвалила звернутися до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні за фактом втручання в діяльність судді.

 Прес-центр судової влади України