Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Апеляційний суд Житомирської області оприлюднив звіт про виконання заходів щодо запобігання корупції за 2017 рік

20 лютого 2018, 13:10

 

 

В Апеляційному суді Житомирської області відповідальною особою, на яку покладено виконання обов'язків з питань запобігання корупції, було проведено ряд заходів щодо запобігання корупції у 2017 році відповідно до Плану заходів Апеляційного суду Житомирської області щодо запобігання корупції на 2017 рік, затвердженого керівником апарату суду 29 грудня 2017 року.

Під час виконання своїх повноважень відповідальна особа керувалася: Конституцією України, Законом України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 року № 1700-VII, Законом України «Про державну службу» від 10.12.2015 року № 889- VIII, Методичними рекомендаціями щодо діяльності уповноважених підрозділів (уповноважених осіб) з питань запобігання та виявлення корупції, затвердженими рішенням Національного агентства з питань запобігання корупції від 13.07.2017 року № 317, Порядком здійснення контролю за дотриманням законодавства щодо конфлікту інтересів в діяльності судів та інших представників судової системи та його врегулювання, затвердженим рішенням Ради суддів України від 04.02.2016 року № 2.

У звітному періоді проводилась організаційна та роз'яснювальна робота, яка полягала у систематичному проведенні організаційних заходів з метою роз'яснення основних положень актів антикорупційного законодавства, зокрема в II кварталі звітного періоду проводився навчальний семінар з працівниками суду про дотримання вимог антикорупційного законодавства України відповідно до Законів України «Про запобігання корупції» та «Про державну службу».

Відповідно до Закону України «Про запобігання корупції» з 01 січня по 01 квітня 2017 року державні службовці, інші суб'єкти декларування, зобов'язані подавати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за 2016 рік.

За результатами перевірки відповідальною особою не встановлено випадків неподання чи несвоєчасного подання декларацій працівниками суду.

Керівником апарату суду постійно тримається на контролі дотримання:

  • Загальних правил етичної поведінки державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування, затверджених наказом Національного агентства України з питань державної служби 05.09.2016 року № 158 (на виконання абзацу першого частини другої статті 37 Закону України «Про запобігання корупції»);
  • Правил етичної поведінки державних службовців, затверджених Постановою Кабінету міністрів України від 11.02.2016 року № 65;
  • антикорупційного законодавства.

На стенді, що знаходиться в приміщенні суду, розміщено інформацію про відповідальну особу за організацію роботи з питань запобігання корупції в Апеляційному суді Житомирської області, до якої громадяни можуть звертатися у разі виявлення фактів корупції серед працівників суду.

На постійному контролі тримається організація роботи зі скаргами та зверненнями громадян, в яких могло б вбачатися порушення державними службовцями антикорупційного законодавства. Постійно звертається увага працівників апарату суду на належне ставлення до фізичних та юридичних осіб, забезпечення надання їм відкритої, прозорої інформації, передбаченої чинним законодавством.

Відповідальною особою проводилася постійна робота щодо запобігання корупційним ризикам, які пов'язані з підбором персоналу, а також з'являються в процесі діяльності та при звільненні працівників, а саме:

  • недотримання обмеження щодо роботи близьких осіб;
  • виникнення конфлікту інтересів в підрозділах суду;
  • безконтрольність з боку керівництва в підрозділах суду;
  • недотримання обмеження щодо використання службового становища;
  • недотримання обмеження щодо одержання подарунків;
  • недотримання обмеження щодо сумісництва та суміщення з іншими

          видами діяльності;        

  • недотримання обмеження щодо розголошення або використання в

          інший спосіб у своїх інтересах інформації, яка стала відома у зв'язку з

          виконанням службових повноважень.

Випадки притягнення до адміністративної відповідальності за корупційні правопорушення державних службовців апарату суду у 2017 році відсутні.

Висновок:

        1.Питання щодо недопущення проявів корупційних діянь постійно знаходиться під контролем керівництва Апеляційного суду Житомирської області.

        2.Затверджений план заходів Апеляційного суду Житомирської області щодо запобігання корупції на даний час вже став дієвим інструментом, який дає можливість проводити певні профілактичні, роз'яснювальні та попереджувальні роботи серед працівників, що в свою чергу попереджує запобігання негативним корупційним проявам в майбутньому.

Відділом планово-фінансової діяльності, бухгалтерського обліку та звітності суду проведено річну інвентаризацію основних засобів, матеріальних цінностей та інших необоротних активів. В результаті інвентаризації лишків нестач не виявлено.

Відповідальною особою підготовлено План заходів щодо запобігання і протидії корупції в Апеляційному суді Житомирської області на 2018 рік.

 За повідомленням прес-служби суду