Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Заява ВККСУ стосовно інформації, оприлюдненої на сайті ГРД 19 лютого 2018 року

20 лютого 2018, 10:56

Як стало відомо Комісії, на сайті ГРД з’явилася інформація про те, що минулого тижня Комісія внесла зміни до Положення про кваліфікаційне оцінювання суддів. Відповідно до них, вказано в заяві ГРД, Комісія залишає за собою право не враховувати, що судді та кандидати на посаду судді приймали  очевидно неправосудні рішення, зокрема під час Революції Гідності. В заяві також йдеться про те, що Комісія скасовує можливість вотування громадськістю одіозних суддів та дає собі право ігнорувати їх недоброчесність.

Комісія звертає увагу, що вона ніколи не уникала конструктивної дискусії з представниками громадськості з будь-яких питань своєї діяльності, зокрема щодо поведінки суддів, які виносили неправомірні рішення стосовно учасників Революції Гідності.

Комісія підкреслює, що вона діє лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачений Конституцією та законами України, враховуючи при цьому рекомендації Комітету Ради Європейських суддів щодо оцінювання суддів.

Комісія наголошує, що вона ніколи не виносила рішень, які б позбавляли ГРД її повноважень надавати стосовно суддів висновки негативного характеру.

Комісія вкотре звертає увагу членів ГРД на «Звіт щодо Громадської ради доброчесності та результати її роботи,  які використовує Вища кваліфікаційна комісія суддів України», підготовлений міжнародним експертом Програми USAID «Нове правосуддя» Пімом Альбермом,  в якому, зокрема, йдеться про те, що у разі виникнення підстав для занепокоєння роботою Комісії, ГРД та Комісія мають обговорити відповідні питання між собою і не виносити предмет обговорення у площину публічних дебатів.

Комісія відкрита для будь-яких конструктивних пропозицій щодо вдосконалення її нормативних актів.  

 

За повідомленням прес-служби ВККСУ