Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вища рада правосуддя відреагувала на повідомлення про зняття охорони з приміщення Шевченківського районного суду міста Києва

19 лютого 2018, 19:01

Вища рада правосуддя 19 лютого 2018 року під час позачергового засідання розглянула питання про публічне звернення Вищої ради правосуддя стосовно звернення Шевченківського районного суду міста Києва, а також повідомлень, які з’явились у засобах масової інформації.

«Сьогодні у засобах масової інформації та загальнодоступних джерелах у мережі Інтернет поширено інформацію стосовно заяви Міністра внутрішніх справ України щодо припинення охорони судів підрозділами Національної поліції України та Національної гвардії України у зв’язку з розглядом Шевченківським районним судом міста Києва клопотання про обрання запобіжного заходу підозрюваному у кримінальному провадженні. Також 19 лютого 2018 року до Вищої ради правосуддя надійшло звернення голови Шевченківського районного суду міста Києва про зняття охорони з цього суду без повідомлення причин»,– зазначив доповідач – Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк.

У повідомленні голови Шевченківського районного суду міста Києва зазначено таке.

Відповідно до Тимчасового порядку забезпечення охорони судів, органів та установ системи правосуддя, а також підтримання громадського порядку в них, затвердженого рішенням Вищої ради юстиції від 26 грудня 2016 року № 3470/0/15-1 та наказом Міністерства внутрішніх справ України від 26 грудня 2016 року № 1352, забезпечення охорони суду та підтримання громадського порядку в ньому здійснюються підрозділами Національної поліції України та Національної гвардії України тимчасово, на період до початку виконання в повному обсязі повноважень Службою судової охорони.

Крім того, відповідно до положень статті 160 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» підтримання громадського порядку в суді, припинення проявів неповаги до суду, а також охорону приміщень суду, органів та установ системи правосуддя, виконання функцій щодо державного забезпечення особистої безпеки суддів та членів їхніх сімей, працівників суду, забезпечення безпеки учасників судового процесу здійснює Служба судової охорони, яка утворюється та діє відповідно до Положення, затвердженого після консультацій з Міністерством внутрішніх справ України Вищою радою правосуддя за поданням Державної судової адміністрації України. Працівники Служби судової охорони під час виконання службових обов'язків мають право застосовувати зброю, заходи фізичного впливу та спеціальні засоби в порядку та випадках, визначених законами України «Про Національну поліцію» та «Про охоронну діяльність».

Законом України «Про судоустрій і статус суддів» передбачено, що на період до початку виконання в повному обсязі повноважень Службою судової охорони підтримання громадського порядку в суді, припинення проявів неповаги до суду, а також охорону приміщень суду, органів та установ системи правосуддя, виконання функцій щодо державного забезпечення особистої безпеки суддів та членів їхніх сімей, працівників суду, забезпечення безпеки учасників судового процесу тимчасово здійснюються підрозділами Національної поліції України та Національної гвардії України.

На цей час охорону приміщення Шевченківського районного суду міста Києва здійснюють підрозділи Національної гвардії України.

При цьому повідомляємо, що 19 лютого 2018 року зранку близько 09 год. 30хв. бійці Національної гвардії України, які здійснювали охорону, залишили приміщення Шевченківського районного суду міста Києва без повідомлення причин такого вчинку, а отже, Шевченківський районний суд міста Києва залишився без охорони.

Керівництво Шевченківського районного суду міста Києва не було поставлено до відома про зняття охорони, а також про причини відсутності охорони і строки, протягом яких охорона приміщень суду не буде здійснюватись.

Більше того, із 19 лютого 2018 року приміщення суду залишилось без будь-якої охорони.

Звертаємо увагу на те, що у Шевченківському районному суді міста Києва неодноразово виникали ситуації, небезпечні для життя та здоров’я працівників суду і учасників судових засідань, із суттєвим порушенням громадського порядку у приміщенні суду, а також перешкоджанням проведенню чи зривом судових засідань. При цьому неодноразово наслідком таких ситуацій було пошкодження майна суду.

Крім того, варто зазначити, що Шевченківським районним судом міста Києва здійснюється розгляд значної кількості резонансних справ, що підвищує рівень емоційного напруження та, як наслідок, рівень небезпеки для працівників суду та осіб, що перебувають у його приміщенні.

Враховуючи наведене, беручи до уваги, що вирішення питання щодо забезпечення належної охорони приміщень Шевченківського районного суду міста Києва, підтримання громадського порядку в суді, припинення проявів неповаги до суду, виконання функцій щодо державного забезпечення особистої безпеки суддів та членів їхніх сімей, працівників суду, забезпечення безпеки учасників судового процесу є вкрай необхідним і терміновим, просимо невідкладно розглянути цей лист та якнайшвидше вжити відповідних заходів реагування.

За результатами розгляду зазначеного питання Вища рада правосуддя ухвалила затвердити публічне звернення.

Прес-центр судової влади України