Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Розпочався навчальний візит інспекторів Вищої ради правосуддя до Румунії

19 лютого 2018, 14:55

На запрошення Центру правових ресурсів Румунії в рамках проекту USAID «Навчальні програми професійного зростання» 18−25 лютого 2018 року група інспекторів Вищої ради правосуддя на чолі з керівником служби інспекторів Вищої ради правосуддя Володимиром Куценком перебуватимуть у місті Бухаресті (Румунія) з метою вивчення міжнародного досвіду найкращих практик організації дисциплінарних проваджень стосовно суддів за програмою «Забезпечення стандартизованих і прозорих процедур дисциплінарного провадження шляхом підвищення кваліфікації судових інспекторів».

Головна мета навчального візиту − ознайомлення новопризначених інспекторів ВРП із провідним європейським досвідом здійснення дисциплінарного провадження стосовно суддів.

Зокрема, навчальна програма підвищить рівень знань інспекторів міжнародних та європейських стандартів процедур притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності, що сприятиме підтримці незалежності суддів України.

Очікується, що учасники отримають важливі поради та знання для вдосконалення професійних навичок, пов’язаних із попередньою перевіркою дисциплінарних скарг на предмет їх прийнятності, перевіркою фактів неналежної поведінки суддів, аналізом та узагальненням результатів таких перевірок, а також щодо складання проектів висновків за їх наслідками.

Учасники матимуть змогу обговорити з тренерами, магістрами та практикуючими юристами Румунії європейське законодавство, організацію і функціонування судової системи Румунії, а також подібні і відмінні риси правових систем України та Румунії.

Під час першого дня навчання координатори навчальної програми − колишній член Вищої ради магістратури і виконавчий директор Центру правових ресурсів Джорджіана Йоргулеску та юрист, колишній радник міністерств юстиції та внутрішніх справ Крістіна Манда представили важливі аспекти реформи судової системи в Румунії, а також принципи формування структури судової влади, складові, роль і функціонування судової системи Румунії, статус суддів і зв’язки між європейським і національним законодавством.

У перший день візиту інспектори ВРП також відвідали Національний інститут магістратури Румунії, де навчаються судді та прокурори й починається кар’єра кожного з них.

Прес-центр судової влади України